За антикризисно правителство се обявиха от "Български възход" след срещата на нейни представители с контактната група, водена от президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) и Соломон Паси в парламента.

"Считаме, че правителството трябва да е антикризисно, не програмно, не експертно, и поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно", заяви пред медиите Виолета Комитова от "Български възход". По думите й диалогът трябва да продължи.

"Български възход" ще работи, както вече са заявили, за повече сигурност, справедливост, солидарност, в полза на националните интереси на българското общество - на гражданите, на бизнеса.

Никога не сме говорили за управление, а, че партиите в Народното събрание трябва да си взаимодействат, да търсят решения, подчерта Комитова. Трябва всички политици много добре да преценят как и в какво биха участвали, ние сме най-малката парламентарна група (ПГ) и не можем да определяме условията, изтъкна тя.

Снимка: БТА

По-рано днес контактната група разговаря и с ПГ на ГЕРБ-СДС.

Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "мисията невъзможна" и "умирай трудно", коментира пред журналисти в парламента преди срещата Соломон Паси.

От страна на най-голямата парламентарно представена политическа сила дойдоха председателят на групата Десислава Атанасова и заместник-председателите на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов, съобщи БТА.

"Символно е, че тези срещи се провеждат в сградата на българския парламент, защото, ако се абстрахираме, че вече е клише "Съединението прави силата", е редно сега да покажем силата на съединението, да загърбим политическите си пристрастия и да търсим диалог", коментира Атанасова.

Снимка: БТА

Росен Плевнелиев определи целта на преговорите така: да се търси решение по национални приоритети, които да бъдат заложени в дневния ред на Народното събрание.

Оценяваме като изключително критична, високо рискова днес ситуацията в България и региона, трябват работещи институции и решения, смята той. "Ние с д-р Паси се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите, да си говорят, да търсят заедно съгласие, подчерта президентът не означава, че говорим за каквото и да било създаване на коалиция, напротив - по най-прагматичния начин едно по едно, ще минем по един много дълъг лист с приоритети, които са неотложни. Нямаме его, изхождаме от съображенията, че трябва да се работи за работещи институции", изтъкна Плевнелиев.

Приоритетите са свързани с интегриране в Шенген, превъоръжаване на Българската армия, с Плана за възстановяване и устойчивост, борбата с корупцията.

Ще питаме всички партии дали са готови да търсят решение по тези приоритети и ако са, дали са готови с чийто и да е мандат да поемат отговорност за съставяне на правителство, поясни Росен Плевнелиев.

Снимка: БТА

Плевнелиев сред двете срещи: Позитивен реалист съм, най-трудното тепърва предстои

След срещите на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и ПГ на "Български възход", Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, посочи той пред журналисти в парламента.

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза президентът (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев след консултациите.

Виждаме, че все още политическите партии са се окопали в техните окопи, все още като че ли пропагандата е на предна линия, все още е желанието да се разграничим, а не да търсим съгласие, но тези две първи политически партии, с които говорихме, ни дават позитивизма в реализма, посочи той. Плевнелиев отбеляза, че започват да стават позитивни реалисти, защото и с ГЕРБ-СДС, и с ПГ на "Български възход" са намерили много допирни точки и добри решения и в контактната група си задават въпроса: "Как така поотделно можем, заедно - не можем, това ли е съдбата на българския народ?".

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. "Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.

Успехът, ако изобщо постигнем някакъв успех, няма да бъде наш, коментира още Плевнелиев. По думите му би било успех, ако допринесат за това "България да има работещо Народно събрание и работещо правителство, каквото и да е то, с който и да е мандат във възможно най-трудния момент, който ври и кипи около нас от комбинация от кризи".

"Ако успеем, успява цял народ", каза от своя страна Соломон Паси, дългогодишен президент на Атлантическия клуб в България, след първите консултации. По-рано днес той определи мисията на контактната група като нещо по средата между "мисията невъзможна" и "умирай трудно".

Снимка: БТА

В понеделник предстои срещата на контактната група с ДПС.

Писмени откази за консултации са изпратили от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България".

Контактната група е по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още снимки от днешните консултации на контактната група с партиите ВИЖТЕ ТУК>>