Според "Продължаваме Промяната - Демократична България" правителство с първия мандат може да се сформира с подкрепата на партиите ДПС и БСП.

"Ако ние под каквато и да е форма работим в някакъв кабинет и търсим разговор с която и да е от тези партии, ние ще претърпим щети, защото нашите избиратели няма да приемат това добре". Това каза  депутатът от редиците на ПП-ДБ Явор Божанков по NOVA. Той описа политическата ситуация у нас като "патова" и посочи, че правилен ход няма. "Има грешен и по-малко грешен", смята той.

"Ние не сме скарани с ГЕРБ. Става дума за дълбоки несъгласия не просто между двете коалиции, а между две групи в обществото и те имат своите сериозни основания", каза народният представител. По думите му намирането на съгласие с партията на Бойко Борисов не е просто процес, в който сядат на една маса заедно и се разбират. Божанков отново подчерта, че коалицията няма да подкрепи кабинет с първия мандат.

Бившият депутат от редиците на БСП обяви, че ПП-ДБ ще обсъди какъв кабинет би предложила едва когато вторият мандат ѝ бъде връчен и отрече да е обсъждано име за кандидат-премиер. "Имаме програма, имаме план, имаме решения. Колко е трудно - ясно се знае", допълни Божанков.