Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна. Днес е критичен ден, защото това е краят на първата седмица на този парламент. Това коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов по Нова.

"Ясно е, че този процес само би доказал неспособността на парламента да върши каквото и да е. Трети ден вече продължава първото заседание. През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са необходими месеци, дори години. Но ние все пак сме в по-динамично време", добави той.

Конституционният съдия е категоричен, че правилата около избора на парламентарен шеф не трябва да бъдат променяни. "Защото в хода на всеки един процес, когато правилата се сменят, това някак създава подозрения и основателни опасения", е неговото мнение.

И подчерта, че според Конституцията парламентът приема решенията си с мнозинство - повече от половината народни представители, участвали в гласуването. Проф. Стоилов смята, че въпросът за избора на председател на парламента трябва да се раздели от формирането на парламентарно мнозинство.

"Обикновено изборът на председател на парламента и неговото сваляне в предишните години е показало, че се формира мнозинство или се разваля такова и се създава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази ситуация изборът не е знак за това какво мнозинство би се опитало да излъчи управление", каза още той.

По думите на конституционния съдия няма пречка президентът да започне връчването на мандати за съставяне на правителство, без да има избран председател на Народното събрание.