"Очакванията към нас наистина са много - от една страна това е много одухотворяващо, защото след вчера толкова много подкрепа дойде към нас и това е много хубаво чувство, но и много голяма отговорност" - това коментира в "Денят започва" по БНТ Яна Балникова, която е част от новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Най-честият въпрос, който ни задават е "сигурен ли си, че знаеш с какво се захващаш?". Това, което знаем, е, че има нужда от промяна и затова и ние всички скачаме в този проект", допълни Балникова, която беше зам.-министър на Петков в министерството на икономиката.

"Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива - където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим - все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава и всъщност това е нещото, което ме накара да се замисля какво мога аз да направя лично като някой, който живее в тази държава, защото аз цял живот съм живяла тук, за разлика от много други наши колеги в проекта", заяви тя.

По думите й това, което я кара да е уверена, че може да помогне е, че и тя, и екипа като цяло, имат опитът.

"Ние всички идваме от различни бизнеси, виждаме как стават там нещата, виждаме какво пречи на един бизнес в нашата държава да расте и да се развива, какво пречи на инвестициите да идват у нас. В това всъщност аз мога да помогна - в насърчаване на предприятия, на инвестиции, там е моята сила", подчерта Балникова.

Според нея привличането на инвестиции е възможно основно със спиране на корупцията.

"Това, което трябва на една стабилна икономика е липса на корупция, една много силна съдебна система и това вече наистина ще помогне", смята Балникова.

"През последните 4 месеца много работех с малките и средни предприятия и това, което виждам, е, че има още много какво да се направи в посока насърчаване развитието на тези малки и средни предприятия", допълни тя. 

И даде пример с Фонда за насърчаване на малкия и средния бизнес, където бюджетът е 5 милиона лева годишно.

"Където и да отидем в Европа трябва да ни е срам от този бюджет", категорична бе Балникова.

"Ние сме готови да работим с всеки, който подкрепя нашите принципи, от там нататък всичко е въпрос на разговори, на намиране на вярната посока, смята тя.

По думите й с общи усилия това може да бъде постигнато.

"Това, с което смятам, че сме различни, е абсолютно чистото ни желание да видим една България, в която моята дъщеря, децата на нашите приятели, на всички хора, могат да живеят нормален живот, където пенсионерите получават достойни пенсии, където образованието е достъпно до всички. Това, което ни показахме за 4 месеца в министерството на икономиката, е, че с желание нещата могат да се случват много бързо", допълни Балникова.

Калина Константинова

Снимка: Булфото

"Искаме да имаме собствена партия, с която да отидем на изборите, но няма физическото време това да се случи. Затова трябва да намерим съмишленици - които да не искат пари,  не искат промяна на политиките и да не искат да редят хора в листите. Искаме да ни помогнат да бъдат нашата опаковка, за да се явим на изборите. Няма да търсим да крадем депутати от други партии. Искаме „Продължаваме промяната" да бъде името на коалицията ни", заяви пък пред bTV Калина Константинова, която също е беше заместник на Кирил Петков и става част от проекта.

"На финала на това, което направихме като отбор в Министерството на икономиката, седяхме с щафетата отпред и си представихме, че ще го направим по-лесно за партиите, които съставят кабинет и да продължат промяната, която стартирахме. За съжаление, се оказа, че нещата не изглеждат така. Всички задачи, които стартирахме, не са за 4 месеца. Не са задачи за още два месеца и решихме, че ако искаме промяната да се случи, трябва да продължим със собствени сили да работим за това“, каза Константинова.

По думите ѝ тя се познава с Петков и Василев от над 15 г. Запознала се е с тях покрай малкия ѝ брат, който бил част от „Харвардския клас“ на двамата в СУ „Климент Охридски“.

Константинова обясни, че досега не е била част от нито една партия.

Формацията „Продължаваме промяната“ все още търси партия мандатоносител, водят се преговори с няколко различни партии. Относно информацията, че една от тях е „Волт“ на Настимир Ананиев тя отговори, че не е запозната, защото не е участвала в тези преговори.

„“, добави Константинова.

Тя отхвърли твърденията, че са „президентска партия“, но беше категорична, че ще го подкрепят Румен Радев на предстоящия вот.

За приоритетите им тя заяви: „Държавата трябва да се махне от пътя на бизнеса, за да може той добре да си свърши работата. Трябва да осигури една справедлива среда, така че инвеститорите да дойдат, но тази среда трябва да е привлекателна и за хората“