За втори ден жителите на 11 гълъбовски села, както и от съседните общини Раднево и Тополовград, излязоха на протест рано сутринта и блокираха за два часа международното трасе Русе-Свиленград в района на селата Гълъбово и Мъдрец, както и общинския път между Рудник Трояново 1 и гара Разделна и Трояново 3. 

Гражданите затвориха и обиколния маршрут през село Искрица, както и черните пътища - всички подходи към комплекса "Марица изток".

На място се образуваха дълги опашки от чакащи автомобили и тежки камиони.

Причината за протестните действия е недоволството на гражданите от лошото състояние на пътя, който не е ремонтиран от 46 години. Хората настояват да започнат спешни ремонтни дейности.

"Докато не видим машини да започват ремонт на пътя, протестите няма да спрат", каза пред БТА председателят на инициативния комитет "Обручище завинаги" д-р Тенчо Кайряков, който е основен организатор на протестните действия. Протестиращите блокираха още и международния път Русе - Свиленград, общинския път между Рудник Трояново 1 и гара Разделна и Трояново 3.

Той допълни отново, че двете мостови съоръжения - надлезът и мостът над река Соколица при село Медникарово за ТЕЦ 3, са много компрометирани.

Снимка: Фейсбук, Инициативен комитет за протеста

"Пътят Гълъбово-Мъдрец ще бъде ремонтиран през есента", обеща по БНТ министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. От министерството обясниха, че забавянето до есента се налага, защото освен трасето, трябва да се поднови и старият водопровод в района.

Снимка: Фейсбук, Община Гълъбово

Протестиращите обаче настояват, че ако министърът не дойде в сряда на място, ще удължат двучасовите сутрешни протести с още един час, а след три дни ще затворят пътя за целия ден, съобщиха от Инициативния комитет.

Снимка: Фейсбук, Община Гълъбово