Парламентът реши временна комисия да проучи фактите и обстоятелствата около доставката на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщи БТА.

В пленарната зала влязоха за разглеждане два почти идентични проекта за решение - на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България" (ДБ).

Със 118 гласа "за", 80 - "против" и 17 - "въздържал се" бе приет проектът на ГЕРБ-СДС. Така бе създадена временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Тя е от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от група, срокът за работата ѝ да е един месец. За председател беше избран Андрей Михайлов от "Има такъв народ". Не бяха одобрени кандидатурите, начело на временния орган да бъдат Александър Ракшиев от "Продължаваме Промяната" (ПП) и на номинираната от "Възраждане" Искра Михайлова.

След като беше приет проектът на ГЕРБ-СДС, от ДБ оттеглиха своя. Той предвиждаше временна комисия да провери обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и действията, предприети от държавата.

Предлагаше се комисията да установи фактите и обстоятелствата за периода от 1 януари 2015 г. до 31 май 2022 г. в т.ч използвани посредници, предприети от държавата действия в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, разликата между покупна и борсова цена, както дейността и управлението на рафинерията. Идеята беше депутатите в нея да работят два месеца.