Партия "Воля" ще се яви самостоятелно на парламентарния вот, ще издигне и своя кандидатпрезидентска двойка. От формацията на Веселин Марешки обявиха и събирането на подписка за референдум с редица въпроси - защо?

"На фона на случващото се в държавата и при положение, че отиваме на трети избори, т.е. народът не можа да извади късмет с управници, които да взимат решения от негово име, един такъв инструмент като референдум - инструмент за прилагане на пряка демокрация, е единственото, което можем да приложим. Когато няма управници, народът да се произнася сам по въпросите, които са належащи. Имаме 7 въпроса в нашия референдум. Въпроси като въвеждане на еврото, като официална парична единица в България; като даване на различни права и привилегии - т.нар. зелени паспорти за ваксинация; като оставане на България в НАТО. Всичките тези въпроси стоят, те си отлежават, нямат решение и ние ходим от избори на избори", каза пред БНТ Пламен Христов от "Воля".

Другите въпроса са:

Искате ли България да стане президентска република?

Искате ли в избори и референдуми да могат да гласуват единствено лица, които са завършили поне основно образование?

Искате ли изборите за народни представители в България да се провеждат по мажоритарна избирателна система в един тур?

Искате ли да бъде създадена държавна верига от бензиностанции с поне една бензиностанция във всяка област?

По думите на Христов това е начинът, по който се опитват да кажат на хората, че те са единствените, които могат да си помогнат в дадената ситуация и да вземат адекватно решение.

Той заяви, че от "Воля" са тръгнали сами на избори, защото при предишния вот са направили опит да обединят патриотичните избиратели в страната, но техните избиратели не са били съгласни с тях.

"Ние бързо си взимаме уроците и решихме да се явим сами. Хората подкрепят по-скоро нашата индивидуална изява и ние се вслушваме в тях", подчерта Христов.

"Не виждаме никой достоен кандидат-президент, който да бъде подкрепен от нас и затова решихме да издигнем собствена кандидат-президентска двойка. Съвсем скоро ще обявим както кандидата за президент и вицепрезидент, така и нашите листи", допълни още той.

За опонентите Христов заяви, че виждат "нови, неопитни лица, които ни се усмихват с широки очи от екрана, но не сме чули какви решения имат на проблемите с финансовата криза, ковид кризата, и галопиращата инфлация".