ПГ на ВОЛЯ отново настоя парламентът да разгледа възможността за поставянето на ПОС терминали в колите на КАТ. През юли миналата година ВОЛЯ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата с основни мотиви да се увеличи събираемостта на глобите, който обаче не срещна подкрепа в пленарната зала, според парламентарната група на партията.

ВОЛЯ вчера отново внесе проекта в деловодството за повторно разглеждане. Ще припомним, че само за януари 2016 - юни 2017 година несъбраните от КАТ задължения от фишове, електронни фишове и наказателни постановления бяха близо 70 милиона лева.

"Грешка беше, че другите парламентарни групи не приеха нашето предложение още миналата година. Ако го бяха направили, постъпленията към държавния бюджет щяха да са значителни. А стана обратното - държавата продължава да губи десетки милиони от бездействие. Внасяме предложението си отново, защото към нас се обърнаха много потърпевши шофьори, чийто книжки са били отнети, заради неплатени глоби. От друга страна, ясно е, че иззетите книжки няма да напълнят хазната", коментира депутатът от ПГ на ВОЛЯ Боряна Георгиева.

ВОЛЯ настоява да има възможност за моментално плащане на наложените санкции чрез ПОС терминали в тези полицейски коли, които имат оборудване с връзка към автоматизираната информационна система на МВР.

"Безспорно ПОС терминалите ще спестят много нерви и време на водачите на МПС, които обикновено трябва да си вземат почивен ден и да отсъстват от работа, за да се справят с административната машина и да си платят глобите", уточни още Боряна Георгиева. Тя допълни, че ВОЛЯ разчита като некоректни проверките по границата, по време на които хора са били връщани, заради неплатени глоби и без да им се даде възможност да си заплатят на място.