България няма да изпраща жива сила като помощ на Украйна. Това за пореден път потвърди военният министър Тодор Тагарев, цитиран от bTV.

"Има решение на Народното събрание, което казва, че до 60 украински военослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени да бъдат като бойни санитари на фронтовата линия. Никога за момент не е ставало въпрос ние да изпращаме хора за участие в конфликта под каквато и да е форма", каза Тагарев.

Военният министър беше на посещение във варненския корабостроителен завод, където беше заложен кила на втория патрулен кораб, който се строи за Военноморските сили. Договорът за строителството на двата нови бойни кораба от типа лека фрегата беше подписан преди три години. Стойността им е близо 1 млрд. лева.

Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност, каза Тодор Тагарев, който участва в церемонията по залагането на кила на втория плавателен съд в корабостроителницата "МТГ Делфин".

Той подчерта, че проектът се реализира в българска компания. Това е приоритетен проект за министерството на отбраната, особено в контекста на настоящата ситуация в Черно море, посочи Тагарев. Защитата на националните пространства е изключително важна задача, а двата кораба - "Храбри" и "Смели", ще дадат принос към концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, посочи министърът. Той допълни, че проектът се изпълнява по график и изрази надежда, че скоро първият кораб ще бъде окомплектован и ще стане ефективно бойно средство.

Строежът на новия кораб за бойния флот е в рамките на проекта "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС". Изпълнението му започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията "FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG", впоследствие преименувана на "NVL B.V.&Co.KG". Той предвижда доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок. Първият кораб ВМС трябва да получат до края на 2025 г., а настоящият - до края на 2026 г.