Предложението за исканите от България и Европейския съюз промени в конституцията на Република Северна Македония ще бъде внесено в парламента в Скопие до 2 седмици. Новината обяви македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

"Когато промените в конституцията бъдат разгледани от правителството, те ще бъдат публично обявени и публикувани, и тогава всички граждани ще могат да се уверят, че това са технически промени, които не променят нещо, което вече е факт в конституцията. Според най-големите експерти в държавата, в конституцията ще бъдат допълнително вписани части от други народи, живеещи в държавата", посочи Ковачевски, който не отговори конкретно на въпроса дали се е срещал с лидера на ВМРО-ДПМНЕ и дали има подкрепа за гласуването, което изисква мнозинство от две трети в парламента.

А на въпрос дали ще има предсрочни избори, ако тези промени не бъдат гласувани, той поясни, че "процесът на конституционни промени не е свързан с мандата на правителството, а с европейската интеграция на държавата", подкрепата за която е "задължение на всяка политическа партия".

"Няма да имаме избори в страната наесен. Догодина ще има избори, президентски, после парламентарни", каза Ковачевски.

Александър Николоски: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, не го прави заради престъпността и корупцията в Северна Македония

 "България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а най-слабата държава в ЕС. ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава преговори, щяха да решат проблема за един ден, за един следобед. Ще изпратят един тежък дипломат, ще се срещне в София с когото трябва да се срещне, няма нужда дори да пренощува там, и работата ще бъде свършена", пише в коментара си в последното издание на списанието "Фокус" зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Коментарът му е със заглавие "Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкова по-малко изнудване от България", а тезата му е, че "държава, отслабена от престъпност и корупция е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-България".

"От друга страна, заради престъпността и корупцията ЕС не оказва натиск върху България да се откаже от негативната си политика към Македония, като условие за начало на преговори. Това се оказа вярно в последните две години", пише Николоски.

Той цитира думите на "един европейски дипломат", според когото "промените в конституцията нямат връзка с преговорите с ЕС, защото Северна Македония е имала 15 години, за да извърши реформи", допълвайки, че "европейските дипломати вече не се крият зад клишета", когато говорят за проблемите на страната.

За липсата на реформи и проблеми в съдебната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци говориха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който заяви, че проект, финансиращ Съдебния съвет ще бъде спрян, поради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в открито писмо до медиите в страната разказа проблемите, с които се сблъсква австрийска фирма, която е спечелила арбитражно дело, но не може да получи присъденото, както и САЩ, чийто посланик Анжела Агелер смята, че като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента вижда корупцията и престъпността.

С правителство на ВМРО-ДПМНЕ и силна битка с организираната престъпност, за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде "поправена" и имиджът ѝ в ЕС да стане позитивен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори и казва, че депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията на страната, които са условие за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с ЕС. След приемането на преговорната рамка преди година, опозиционната партия започна серия от протести, с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония означава българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени декларации, че няма да гласуват промените в основния закон.

Промените в конституцията трябва да бъдат направени до приключване на скрининг процеса на страната, а според преговорната рамка, при изпълнение на това условие, втората междуправителствена конференция трябва да бъде проведена след това, по автоматизъм.