ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция. На първата среща, инициирана от ВМРО, присъстваха представители на КОД, НФСБ, Български съюз за директна демокрация, Общество за нова България.

Още в началото на срещата съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов очерта основните рупори, които би трябвало да са водещи за един такъв патриотично-консервативен проект, а именно ляво-либералният радикализъм, "Зелената сделка", която ощетява финансово българина, намаляването на бюджетните разходи, енергетика, основата на пазарен принцип, а не на геополитически интереси, повишаване на раждаемостта и справяне с демографската катастрофа, лустрацията и конституционни промени.

Другият съпредседател и български представител в ЕП Ангел Джамбазки направи уточнението, че ВМРО е планирала тази форма на разговори още от есента на миналата година, но това е станало невъзможно заради конюнктурата в държавата.

Всички присъстващи обаче бяха на мнение, че това обединение, инициирано от ВМРО, е нужно на държавата и започват разговори със структурите си за неговата реализация. Дали това ще стане възможно за изборите на 2 октомври е въпрос на разговори и на технически параметри по преговорите на всички формации, които продължават.