ВМРО призова за референдум, който да се проведе успоредно с президентския вот, а следващите парламентарни избори да бъдат за Велико народно събрание. Според партията това е единственият изход от конституционната криза, в която е изпаднала България.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов формулира и трите въпроса за допитването до народа:

1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?

2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?

3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?

"Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийният антагонизъм. И не на последно място - ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката", категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Според заместника на Каракачанов биха могли да се добавят и други въпроси - за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване - решение на президента.

В профила си в социалната мрежа Веселинов написа, че президентът, вместо да става част от маневрите на партиите и конституционната безизходица, би могъл да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Според Искрен Веселинов благодарение на промените в закона, инициирани от ВМРО, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.