Председателят на българския парламент Росен Желязков и министърът на културата Кръстю Кръстев положиха венци на саркофага на Гоце Делчев в двора на църквата "Св.Спас" в Скопие. На церемонията бяха посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, дирикторът на българския Културно-информационин център в Скопие и представители на посолството на България в Северна Македония.

В двора на църквата "Св. Спас" председателят на Народното събрание каза, че Гоце Делчев е наш общ герой и такива личности и тяхното дело трябва да обединяват, а не да бъдат присвоявани.

Желязков допълни, че паметта за тези герои, чийто път е затворен в онзи исторически момент, когато са жертвали своя живот, днес трябва да бъде почитана и да бъде пример, който се следва, който обединява и който ни дава възможност да гледаме в бъдещето.

Росен Желязков е на работно посещение в Република Северна Македония по покана на председателя на парламента в Скопие Талат Джафери, с когото му предстои среща в рамките на днешния ден.

Снимка: БТА

Преди срещата той каза, че това е поредната среща на председателите на двата парламента в желанието да се изградят мостове, които да дадат възможност на Северна Македония да стане пълноправен член на ЕС и да отстояваме договореното в Договора за приятелство и добросъседство. Председателят на българския парламент заяви още, че срещата е възможност и да бъдат поставени някои въпроси за правата на българската общност в Северна Македония.

Той посочи нарастващия стокообмен между двете страни и през тази година като доказателство, че колкото по-малко граници в духовния и физически смисъл съществувант, толкова по-добре ще бъде и за България, и за Северна Македония, и за Балканите като цяло.

По-късно в Археологическия музей в Скопие председателите на парламентите на България и Република Северна Македония и министрите на културата на двете държави ще открият изложбата "Сребърна Тракия" с над 1700 експоната от времето на тракийските царе, които се съхраняват в 18 музея в България.

Снимка: БТА