"Като мандатоносител ще положим всички усилия да има правителство. Няма да върнем папката предварително. Третият мандат е последен шанс в рамките на този парламент, в условията на криза, инфлация и война България да има правителство". Това заяви пред bTV Кристиан Вигенин от БСП, след като стана ясно, че третият мандат ще бъде връчен именно на социалистическата партия.

"Аз предпочитам да вярвам, че това е резултат на внимателен анализ коя формация има най-голям шанс да състави правителство. Надявам се това да е така. Президентската институция не бива да взима решения на база кого харесва или не харесва. Някои казват, че президентът не иска правителство, а иска да управлява още 5 месеца. Президентът по Конституция не би трябвало да управлява", подчерта зам.-председателят на Народното събрание като отговор на въпрос за хода на държавния глава.

Според него в последните месеци е имало твърде много празно говорене и заявки.

"Това впечатление, че "Демократична България" е могла да формира нещо около себе си, може да е част от фоновия шум в българската политика. Когато се връчва мандатът, то това е на база внимателен анализ", посочи Вигенин.

На въпрос дали лидерът на партията Корнелия Нинова ще бъде кандидатът за премиер, Вигенин отговори следното:

"Не мисля, че бихме били ефективен мандатоносител, ако предложим Корнелия Нинова за премиер. Не сме обсъждали такива въпроси".

Стъпките пред социалистите

"Не бива да слагаме каруцата пред коня. Да вървим стъпка пред стъпка. Нека бъде връчен мандатът. Ще съберем Националния съвет на БСП, за да преценим кое по-различно можем да направим, за да бъде успешен опитът за съставяне на правителство. Тогава ще решим с кого ще говорим. Отсега е ясно и го обявихме в предишните дни - ние ще се опитаме да извадим общите неща и да оставим встрани проблематичните неща за следваща дискусия", обясни представителят на БСП.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира, че Националния съвет ще вземе решение дали партията ще разговаря с ГЕРБ.

"Аз съм убеден, че ако има политическа воля за правителство, ние ще намерим компромис. Ако няма воля, а то ще стане ясно много бързо, няма смисъл да се впускаме в тези разговори по конкретни политики", допълни той.

Вигенин обясни, че от БСП предпочитат политически кабинет, но всичко ще се реши след разговори: "Като човек, който умее да чете знаците в парламента - всички без една формация казват, че искат да има правителство, но действията им показват, че се готвят за избори. Принципният и важен въпрос е да се получат гаранции, че достатъчно партии искат правителство - това ще свали напрежението".

Той посочи, че БСП е имала разминавания с политики на служебния кабинет:

"Някои от тях са ключови - не беше предложен бюджет, не бе дадена възможност за увеличение на доходите, партидата самолети, военната помощ за Украйна. Ние не можем да продължим тази политика".