Най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. 70-годишният скулптор, който се беше отказал от политиката и парламента, и пропусна предишните избори през юли и ноември, сега е отново депутат от пловдивската листа на партията.

Като доайен, Рашидов следва по традиция да открие първото заседание на новоизбрания парламент на 19 октомври и да произнесе слово с напътствие към народните представители.

Предишните старейшини на трите кратки парламента досега бяха 70-годишният д-р Силви Кирилов от ИТН, който откри 47-ото НС, и съпартийката му, 80-годишната синдикалистка Мика Зайкова, която имаше честта да бие първия пленарен звънец на 46-ото и 45-ото Народно събрание.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Тогава депутатите полагат клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". На първото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.

25-годишната депутатка от ДПС Небие Кабак пък е най-младият народен представител в новия състав на парламента. Младата икономистка от Сърница, Велинградско, е за втори път народен представител. В 47-ото НС тя беше член на комисията по икономическа политика и на тази по туризъм, и бе сред депутатите, които активно питаха Бойко Рашков за полицейски произвол спрямо представители на ДПС.

Снимка: Булфото

Все още политическите сили не са се разбрали как ще разпределят местата в пленарната зала и коя група къде ще седне на банките, нито как ще поделят стаите между парламентарните групи. За целта партиите в НС излъчват контактна група, която трябва да проведе консултациите, но такава все още не се е събирала, потвърдиха от пресцентъра на НС за Dir.bg.

През лятото е извършено основно почистване и освежаване на сградата на Народното събрание. Ремонти не са извършвани, но са изпрани килимите и са сменени крушките на полилеите. В последните дни преди първото заседание ще бъде направена и профилактика на системата за гласуване.

Вече беше оповестено, че президентът Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание на 19 октомври - Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец, покровител на българския народ. То ще започне по традиция от 9.00 часа, съобщиха по-рано днес от прессекретариата на държавния глава. 

В пленарната зала присъстват президентът, вицепрезидентът, водачите на основните изповедания у нас, както и дипломатическият корпус.