Валери Симеонов олицетворява управляващата днес коалиция. "Цялата тази тромава, нескопосана и зле сглобена машина, която, направена по този начин, няма как да се движи добре. Трака, скърца, падат чаркове, вдига ужасен шум и, в най-добрия случай, пъпли. Това е предизвестения резултат от това управление, чиято еманация е лицето Валери Симеонов", разсъждава в интервю за "Гласове" депутатът от ДПС Велислава Кръстева. Според нея спойката в управляващата коалиция е заради властта и това прави възможни всички невъзможни компромиси. Но това не може да донесе нищо добро нито за държавността, нито за демокрацията, категорично заявява тя. И още: "ДПС винаги е успявало отговорно да работи в коалиция. Ние сме предвидим и диалогичен партньор и сме готови да правим компромиси в името на изпълнение на програма и необходими реформи".

 - Валери Симеонов се бори с шума в заведенията, но самият той създава доста по-голям шум в собствената си коалиция. Стигна се и до бой в парламента между Волен Сидеров и Валентин Касабов. Какъв е Вашият коментар за последните събития при Патриотите?

- Доста отдавна нарекохме Валери Симеонов недоразумение. Впрочем той олицетворява управляващата днес коалиция. Цялата тази тромава, нескопосана и зле сглобена машина, която, направена по този начин, няма как да се движи добре. Трака, скърца, падат чаркове, вдига ужасен шум и, в най-добрия случай, пъпли. Това е предизвестения резултат от това управление, чиято еманация е лицето Валери Симеонов.

- Защо да е ненормално?

- Спомнете си как беше съставена тази коалиция-матрьошка - аритметично мнозинство, на всичкото отгоре с откровено националистически формации, с една цел - власт. Без дебат за това какво е нужно на страната, каква перспектива и предизвикателства има, без програма за управление. ГЕРБ дори не се опитаха да прочетат вота на избирателите и да чуят онова, за което заговорихме веднага след изборите за 44-то Народно събрание. Да предложат програма с национални цели, приоритети и задачи, около които да се постигне съгласие, да получат подкрепа за нея сред парламентарните партии и да направят така нареченото правителство на малцинството. Като най-голямата партия, те имаха възможност да излъчат свое правителство, което да реализира ясна програма и да получат подкрепа, въпреки че нямат аритметично мнозинство. Те избраха по-лесния път - да овластят националистите, за да получат аритметично мнозинство в парламента, но както се вижда година и половина по-късно, тази схема не просто не донесе стабилност, не просто няма потенциал за провеждането на реформи, но непрекъснато генерира скандали и проблеми.

Впрочем премиерът се е превърнал в звероукротител. През ден се повтаря един и същи сценарий - партньорите и или министрите му произвеждат скандали, скандалите ескалират шумно в публичното пространство и когато патърдията стане невъзможна, премиерът ги вика при себе си, затварят се зад дебели врати, след което се появяват притихнали зад гърба му и съобщават, че коалицията е стабилна. И всичко това до следващия скандал.

- След последните скандали изглеждаше, че управлението ще се разпадне, но само за непосветените. Посветените знаят, че спойката между ГЕРБ и Патриотите е много силна, защото се основава на корпоративни интереси, а не на идеи и политики.

- Аз споделям тази оценка, но бих я разширила. Спойката е заради властта и това прави възможни всички невъзможни компромиси. Но това не може да донесе нищо добро нито за държавността, нито за демокрацията. Не случайно ние повтаряме от доста време, че демокрацията в страната е заплашена. Че държавността ерозира с всеки следващ скандал. Няма предвидимост в нито едно политическо действие на управляващата коалиция. Нещо повече - в този период именно коалиционните партньори на ГЕРБ успяха да поставят под въпрос и евроатлантическата ориентация на страната, ценностно поле, което до скоро се смяташе за безспорно.

- Това не е ли разминаване между констатациите и поведението на ДПС? От една страна казвате, че това управление е вредно, но, от друга страна, Ахмед Доган говори преди шест месеца за стабилност, от което се разбра, че предсрочни избори на този етап няма да има. Приказките ви са остри и опозиционни, но не искате да сваляте правителството. Не е тайна, че ДПС може да го направи, ако поиска.

- Властта и политиката трябва да отговарят на общественото очакване, да създават предвидима среда, да регулират обществените отношения, да правят реформи, за да повишават качеството на живот на гражданите. Това не се случва. Такава е и оценката, която хората дават - безбройните протести го потвърждават. От друга страна остава въпросът с алтернативата, която не би следвало да е на принципа "стани да седна", а би трябвало да даде всичко онова, с което управлението не се справя и най-вече нов подход към властта.

- Защо? Вие с БСП не се ли смятате за алтернатива?

- Бих Ви била признателна, ако не ни слагате с БСП в един аритметичен сбор, подобен на този между управляващите.

- Аритметичен сбор? Вие сте управлявали доста време заедно от началото на прехода, имате и опита с Орешарски.

- Ние казваме така: националният интерес за нас е фундамент и никога не сме отстъпвали от него. Всяка една коалиция от политически партии трябва да бъде подчинена на този принцип. Коалицията е голямо изпитание за големите партии, защото изисква друга култура. Безспорно бъдещето е на коалициите. Избирателят не е склонен да дава всичко в ръцете на една политическа партия. В този смисъл всички сме обречени на коалиции и трябва да се научим да правим коалиционна политика. ДПС винаги е успявало отговорно да работи в коалиция. Ние сме предвидим и диалогичен партньор и сме готови да правим компромиси в името на изпълнение на програма и необходими реформи. Това не означава, че сме склонни да губим идентичност. В този парламент БСП разбират опозиционността по един начин, а ние по друг. Имаме различия. Например ние казваме - ние сме активна опозиция на това управление, но не сме опозиция на председателството на ЕС, което приключи съвсем наскоро и което бързо всички забравихме. Но искам да кажа, че когато има национални задачи ДПС гласува "за".

- Това означава ли, че след като европредседателството свърши, ДПС няма вече да гласува "за"? Много хора изтълкуваха по този начин думите на Доган. Стабилността, за която той говори на Коледа, е само за шест месеца?

- Този кабинет ще се събори сам.

- Сигурна ли сте?

- Сигурна съм. Не виждам никакъв смисъл да им се помага в това. Всеки ден журналисти, политици и анализатори поставят под условие съществуването на кабинета. Влязло е в речника им. Например онзи ден в Народното събрание си казвахме: "Весела ваканция на всички, ако не стане нещо друго". Под друго се има предвид оставката на правителството, разбира се. Очевидно е, че този екип на изпълнителната власт буксува, ще видим дали министър-председателят е готов да нанесе корекции в него.

- БСП представи своята "Визия за България". Имате ли допирни точки с тях? Ето, преди малко казахте, че за Вас политическо взаимодействие може да има само около конкретна програма и заявени цели.

- Това, което БСП не направиха, бе да потърсят широк дебат за една такава програма. Това е болест на големите партии. Тяхната самодостатъчност. Те заявяват своята визия. Добре, но какво следва от това? Аз не съм чула да има покана за дебат върху нея. Тази програма изглежда като някакво собствено вътрешнопартийно действие. Някакъв техен си етап..

- На този етап обаче не ги припознавате като партньори. Това личи и от нашия разговор.

- Партньорство заради самото партньорство не е приемливо за нас. Ние не разсъждаваме по този начин. Подкрепа за програма, приоритети и обединение около национални цели. Това е възможното рационално политическо бъдеще.

- За първи път Народното събрание прие вето на президента. Мислите ли, че Румен Радев се превръща в сериозен политически играч? Той се ползва с голямо доверие, но няма големи правомощия, за да въздейства пряко върху политическия процес?

- Президентската институция генерира повече доверие от всички други институции, защото така е конструирана. Няма пряка отговорност, съответно генерира доверие. Възможностите за грешки са доста ограничени. Факт е, че президентът Радев се ползва с голямо доверие. Той самият е неопитен политически, но аз виждам, че търси собствения си политически път и собствен профил в политиката. Виждам, че се изкушава да влиза в битки с изпълнителната власт и това според мен все още му пречи да се разгърне там, където президентът е най-силен, а именно като обединител. Той прекалено много се впусна в конфронтация, което не е силното му послание. Силното послание би било да се намерят точките на обединение.

- Как ще отговорите на подозренията, че Патриотите са параван на скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС. На задкулисни договорки между Бойко Борисов и Делян Пеевски, които никога няма да излязат наяве.

- Няма конспирации. Ако ние искахме да бъдем партньор в това управление щяхме да го направим. Дори, както заявихме още преди година и половина, при други обстоятелства бихме подкрепили програма, без да участваме пряко в изпълнителната власт. Нямаме нужда от паравани, хеле пък като този с когото започнахме това интервю.