В момента, в който изтече законоустановената процедура и Централната избирателна комисия обяви поименният състав на Народното събрание, президентът Румен Радев веднага ще издаде указ "за свикването му в първия възможен момент". Това каза самият държавен глава пред журналисти в Пловдив, което е и първият му коментар след изборите на 2 април. 

"Моята администрация е в постоянна връзка с Централната избирателна комисия и в момента, в който изтече законно установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, аз веднага ще издам указ за свикване на Народното събрание в първия възможен момент. Нека да изчакаме кога ще бъде обнародвано решението на ЦИК", каза Радев.

"Нека да заработи Народното събрание - това ще бъде показателно как ще се развие рулетката с мандатите, но призовавам политическите партии да не губят и ден, да не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят как да съставят правителство. Още от днес този процес трябва да върви. Вярвам, че партиите вече са в диалог, с цел да търсят устойчива формула за съставяне на редовно управление". 

След миналите избори дадох много време, за да има консенсус, припомни държавният глава и попита риторично какъв беше резултатът тогава.

Най-важният резултат от тези избори според него е, че ще имаме парламент. "Надявам се той да заработи по-скоро, да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство", коментира още Радев. 

Снимка: БТА

Важно е партиите да се обединят около приемането на държавния бюджет, това е първостепенна задача:

"Да дадат отговор на наболелите финансови въпроси. Пред тях (партиите) стои въпросът за решаване на изключително сложно уравнение - да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит. Надявам се да са си извлекли поуки от предишните наддавания", коментира държавният глава, който изрази надежда "и следващият парламент, и правителство да се възползват от всичко, направено от служебния кабинет".

Освен това трябва да се приемат проектозаконите от Плана за възстановяване и устойчивост, припомни държавният глава. "Трябва да се мисли прагматично и реалистично. От политическите партии в парламента ще зависи дали тази година ще успеем да се присъединим към Шенген, дали и кога България ще бъде готова да се присъедини към еврозоната", каза още Румен Радев.

"Всички издигаха цели и приоритети за много важни за България области, надявам се те да ги покажат и на практика", допълни президентът, който отбеляза, че не отговаря за мълчанието на партиите до момента. Той ги призова "да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването".

Относно сигурността на вота, Радев отбеляза, че службите са гарантирали "устойчивост на изборния процес, честност и сигурност". 

Днес държавният глава е на посещение в Пловдив. На среща с представители на бизнеса в "Тракия икономическа зона" президентът обсъди ангажираността на бизнеса с професионалното образование, както и възможностите за решаване на кадровите предизвикателства сферата в индустрията. Във фокуса на разговора бе и темата за въглеродна неутралност на предприятия, разположени в индустриалния парк. 

Снимки от събитието вижте тук >>>