Внесеният от "сглобката" законопроект за промени в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика отваря огромна врата за злоупотреби, заяви Георги Георгиев от "Възраждане" на брифинг в парламента.

"Откакто съм народен представител това е един от най-ярките примери как се променя обхвата на цял един закон. Така се отваря огромна порта за злоупотреби от страна на сглобката и техните НПО-та, и фирми", каза Георги Георгиев от "Възраждане" в парламентарните кулоари.

Той обясни, че с настоящия закон се дава възможност на всяко едно предприятие и всяка една неправителствена организация да бъдат регистрирани като социални предприятия от клас А и клас А +, което дава възможност за огромни злоупотреби.

"Злоупотреби, свързани с Плана за възстановяване и устройчивост, както и национални програми, които може да има оттук нататък. Могат да кандидатстват до абсолютно всички програми. С това законодателство се отваря портата за злоупотреби. Могат да бъдат огромни злоупотреби", добави Георгиев.

Днес в програмата на парламента е предвидено да се гласува на първо четене именно този законопроект - Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Целта на проекта на решение е разширяване на приложното поле на закона чрез преосмисляне на категорията лица, определящи се като част от уязвими групи.

Според Георгиев целта на внесеният законопроект е да се премахне социална дейност от законопроекта.

"Сами разбирате, че едно предприятие няма как да не извършва социална дейност, а само трябва да има социална цел. Ако то няма продукт на своята дейност, то няма да бъде такъв тип предприятие и с закона се допуска това нещо", обясни депутатът.

По думите му чрез закона се дава зелена светлина социалните предприятия да развиват дейност извън обхвата на дейност, която трябва да прави такъв тип фирма, а именно се разширяват обхватите за групите, които са в неравностойно положение, и това може да се превърне в злоупотреби.

"Толкова ще се разшири обхвата, че всяко едно предприятие ще може да бъде регистрирано като социално. Досега в закона е казано, че хора в неравностойно положение до 29 години, които досега не са били на пазара на труда, могат да се включат в социалното предприятие. Сега това отпада и всеки, който иска може да се включи, на всяка възраст", каза Георгиев.

Той даде пример  -сега един програмист, който е на 27 и получава 10 хиляди лева, може да бъде част от социално предприятие, което не било редно.