Привърженици и членове на политическа партия "Възраждане" излязоха на протест пред Министерския съвет. Те се събраха около 11 часа, а като повод изтъкнаха, че Здравното министерство не е отговорило на тяхно запитване за продължаването на извънредните мерки в страната. Това е трети пореден ден, в който от партията на Костадин Костадинов изразяват недоволство.

Те се позоваха на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), като твърдят, че на 12 януари са изпратили своите въпроси до ведомството. Според чл. 28 от ЗДОИ заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране. 

"Поради важността на отправеното запитване, представители на "Възраждане" посетиха Министерството на здравеопазването по-рано тази седмица на 12 януари, за да зададат въпросите си лично. Оказа се, че единственият служител на Министерство на здравеопазването, който застана пред гражданите, беше охранителят на входа на сградата. Той направи опит няколко пъти да призове упълномощен служител на министерството да се яви и да отговори на посетителите, но без резултат. Охранителят беше оставен да се справя сам със ситуацията и беше посъветван да позвъни на спешен номер 112", казаха по-рано от партията. 

Същевременно от политическата партия настояват за пълна нормализация на живота и всички жизненоважни сфери в страната. 

"Настояваме за възстановяване на икономическата активност. Искаме хората, които загубиха работата си, да се върнат на работните си места. Искаме възстановяване на бизнес средата", заявиха още от партията на Костадинов. 

Снимка: "Булфото"

Вижте още снимки >>

Малко след 12 ч. лидерът на партията постави ултиматум експерти на ведомството да се срещнат с протестиращите. Около 13 часа един от заместник-министрите на здравеопазването, както и директорът на Агенцията по лекарствата, се срещнаха с тях. От "Възраждане" обявиха, че са получили отговори на "по-безобидните въпроси", но са останали още неясноти. И призоваха цялата информация, която касае здравето на гражданите относно ваксините, да бъде публикувани и да е обществено достъпна, а не да се чуват само призиви хората да се ваксинират. 

А сред поставените въпроси е кой и как транспортира ваксините при тези ултраниски температури. Отговорът е бил, че международната компания, която ги доставя в страната, има ангажимент да ги достави и до съответните РЗИ-та. От партията са поискали и план-графика на РЗИ-тата да бъде публикуван и да е обществено достъпен, за да няма неяснота дали след като флаконите се отворят, остават неизползвани дози. От здравното министерство са уверили протестиращите, че поставяните ваксини са годни.

Без отговор останал обаче въпросът кой носи отговорността за страничните реакции. Затова освен да се докладват какви са те, според "Възраждане" трябва тази информация да е събрана също в единен регистър, до който гражданите да имат достъп, както било в САЩ.