"Възраждане" нарекоха "Продължаваме промяната" "Организирана престъпна група за защитаване на чужди интереси", от формацията пък реагираха с възмущение, че това е "фашистка пропаганда".

Още на старта на пленарното заседание градусът на напрежение в залата се вдигна с декларацията на Костадин Костадинов. Лидерът на "Възраждане" призова ПП-ДБ да не правят правителство. Той се аргументира, че вчера, от изслушването на шефовете на спецслужбите е станало ясно, че това е партия с "шпиони и предатели", които искат България да стане протекторат и заплашват, че ако не стане кабинет с техния мандат, ще правят майдан и ще има насилие.

"Да стане ясно, че тук имаме не политическа партия, а организирана престъпна група за защитаване на чужди интереси. Нямате морално право да сте тук. Върнете мандата", заяви от трибуната Костадинов.

"Вчера това, което се случи тук на изслушването на ДАНС, беше абсолютно безпрезцедентно за историята на България въобще. Вчера беше един исторически момент, в който бяха вдигнати маските на задкулисието. Нашата страна няма своя собствена суверенна политика, тя е овладяна държава. Когато беше ясно заявено тук от страна на председателя на ДАНС, някои маски паднаха окончателно.

"От вчера насам втората по големина парламентарна група няма моралното основание да управлява. Всяка политическа сила, която се поставя в услуга на чужда държава, трябва да бъде заличена. Искам да вярвам, че не всички в тази партия са национални предатели и шпиони. Най-доброто е мандатът да бъде върнат незабавно, защото тази формация няма моралното право да представлява никого другито, освен посолството и посолствата", заяви лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

Веднага след декларацията му на трибуната застана Мирослав Иванов от ПП, за да протестира срещу казаното от Костадинов.

Той поиска от председателя на НС Росен Желязков да "прекъсва всякакви опити за подобен тип фашистка пропаганда, които се правят от "Възраждане".

"Никой не дава право на Костадин Костадинов да дава квалификации на когото и да е", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Изказването му беше прекъснато от подвиквания в залата, като ясно се чуха тези от Цончо Ганев. Зам.-шефът на НС от "Възраждане" викаше с пълно гърло "мръсни шпиони" и "доказани шпиони" по адрес на ПП.

През това време някои депутати станаха от местата си, напрежението нарастна и Росен Желязков побърза да разпусне депутатите в почивка. 

Снимка: БТА

Веднага след това сюжетът продължи за кратко, като Мирослав Иванов получи думата, за да довърши процедурата си по начина на водене на заседанието. 

"Моля залата за разум", предупреди обаче Росен Желязков. Мирослав Иванов пък уточни, че преди почивката не е наричал депутатите от "Възраждане" фашисти. 

"Аз не съм си позволил да обидя колегите и не съм ги нарекъл фашисти. Това, което казвам, е, че насаждането на омраза е част от фашистката пропаганда", заяви депутатът от ПП. Той посочи, че и прекъсването на народен представител, докато говори от трибуната, е цензура, която пък е признак на фашистка идеология. И протестира пред председателя на НС с искане да не позволява  "да обиждат цяла парламентарна група, както и обидите, че някой е национален предател". Дали някой е национален предател, или не се установява само от българския съд, напомни Мирослав Иванов. 

Залата отново се разшумя в реакция, а парламентарният председател направи заключението, че "и политическата, и човешката сензитивност се ръководят в посока дразнение - реакция и в тази съвкупност никога няма уин-уин ситуация".

Снимка: БТА

"Така че, можем да продължим с тези процедури и да не си гледаме дневния ред. Всяко такова поведение, което цели дразнение, ще бъде санкционирано по най-ефективния начин и ще бъде прекъсване на работата", предупреди Желязков.

Въпреки това от "Възраждане" отново реагираха, като напомниха, че е допуснал нарушение, като е позволил коментар на декларация, което е забранено от правилника на Народното събрание, напомни Искра Михайлова. "НС е изпразнено от съдържание, докато една шайка направили "ала-бала", за да заемат повече столове в залата. Ние се занимаваме с техните скандали "ала-бала" и шпионаж", а държавата ни затъва всеки ден, благодарение на това, което те направиха", констатира депутатката от "Възраждане".

Снимка: БТА