Искане за изслушване на директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев внесоха в деловодството на парламента от парламентарната група на "Възраждане". Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група и лидер на партията Костадин Костадинов.

Костадинов обясни, че изслушването е заради опит на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов за вмешателство и вербуване на хора във военното разузнаване и в службите, предава БТА. Това, според Костадинов, "представлява опит за държавна измяна и престъпление".

"Възраждане" настоява още Атанасов да бъде задържан за измяна. "Ние ще настояваме за максимално бързи мерки и за задържането на Атанас Атанасов. Говорим за квалифициран състав, държавна измяна, за това Атанасов няма имунитет", каза Костадинов. ПП-ДБ представляват тежка заплаха за националната сигурност, категоричен е той.

По думите му "тази цялата шайка няма как да бъде разплетена". "Тя трябва да бъде разчленена. Изборите са тези, което могат да променят ситуацията", категоричен е лидерът на "Възраждане".

Самият Атанас Атанасов се оплака, че е получил информация, че е обект на разработка от Военното разузнаване, като коментира, че е неудобен заради последователното му настояване за смени по върховете на спецслужбите.

От Военното разузнаване отговориха с позиция, че нямат практиката да разработват български граждани в смисъла, който влага зам.-председателят на парламента от ПП-ДБ.

"Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба "Военно разузнаване" подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация", заявиха в позицията си от службата.

"За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност", обясниха още от Военното разузнаване.