Ако някой иска да дава бомби на Украйна, да си прави сметка, че някои може да паднат и върху кораба с българите, каза лидерът на "Възраждане"

"17 български моряци в момента са заплашени, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец не си мръднаха пръста". За това предупреди от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той отново повдигна въпроса, след като припомни, че е предупредил външната министърка и премиера още през първите няколко дни на кризата с българите, които са блокирани в пристанището на Мариупол от 26 февруари.

"Тук се четат декларации как ние да дадем оръжие, аз обаче не чух заинтересованост поне за тези 17 български граждани, които украинската страна държи като заложник", каза Костадинов, като вметна, че управляващите са зарязали половинмилонното българско население в Украйна. При тези му думи, че моряците са заложници, се чу недоволство и шум от дясната страна на залата, а лидерът на "Възраждане" им се скара: "Хората, които подвикват отдясно, да мълчат, защото аз ги слушах", каза той, по повод проекторешението на ДБ за изпращане на оръжие за Киев.

Лидерът на "Възраждане" разкритикува властта, че "след като ние заставаме на страната на Украйна, това не беше използвано", за да се издейства спасението на 17-имата наши моряци. Затова имаме дипломати, служби, парламент, Министерски съвет - да реагират, напомни Костадинов.

"А това нашата държава ли е? Как е възможно в нашата държава ние да се чувстваме като гости? 17 българи в момента са заплашени, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец не си мръднаха пръста. Ако някой иска да дава бомби на Украйна, нека си направи сметка, че някои от тях могат да паднат върху българския кораб", предупреди той.

С оправданието, че няма да изпрати кораб да ги спасява заради мините излезе в събота и премиерът Кирил Петков, след като съпруги на моряците дадоха пресконференция във Варна с призив държавата спешно да евакуира мъжете им. Тогава Кирил Петков обвини "Възраждане", че си прави политически пиар на гърба на бедстващите.

От ПП реагираха веднага на упрека на "Възраждане" и повториха извинението на премиера, че няма да рискува да изпрати кораб в минирани води, за да отведе блокираните в Мариупол моряци.

"С тези писъци от трибуната освен да навредите, друго не можете да направите. Каналът е миниран. Как си представяте български кораб да го вземе? Дали това не е разговор в интерес на друга държава?", възмути се от трибуната депутатът от ПП Благовест Белев.

В събота съпруги на моряците дадоха пресконференция във Варна с призив държавата спешно да евакуира мъжете им. Тогава премиерът Кирил Петков обвини "Възраждане", че си прави политически пиар на гърба на бедстващите и каза, че няма да изпрати помощ заради мините в морето.

След упрека от трибуната от страна на ПП последва контра отговор от "Възраждане".

"Преди да сипете обиди спрямо "Възраждане", е хубаво да се запознаете с фактологията. Съпругите на моряците казаха, че Кирил Петков лъже, че са евакуирани", заяви заместник-председателят на НС Цончо Ганев.

От първия ден на войната в две украински пристанища има блокирани два кораба по вина на украинската страна. Корабът "Царевна" се намира в Мариупол, където са 17 наши моряци и трябваше да отпътува от пристанището на 26 февруари. Вторият български кораб е в Черноморск, където не се водят военни действия.