Парламентарната група на "Възраждане" събира подписи, за да сезира Конституционния съд за приетото от Народното събрание решение за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". То беше взето на базата на споразумение с правителството на САЩ за инсталиране на нова ядрена мощност. БСП се присъедини към подписката след апел за подкрепа.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов решението е лобистко, защото облагодетелства една фирма - американската компания "Уестингхаус", която работи с технологията AP1000.

Жалбата е готова и подписана от 27 народни представители, колкото има "Възраждане", но за да бъде внесена в Конституционния съд, трябват още 21 подписа. Затова от "Възраждане" са потърсили подкрепата на депутатите от БСП. Костадинов вече е разговарял с лидерката Корнелия Нинова.

"Ако днес подпишат, можем още днес да я внесем в деловодството на КС", допълни той.

"Ще сезираме Конституционния съд (КС) съвместно с "Възраждане" за решението на парламента за преговори за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", потвърди по-късно и соцдепутатът Борислав Гуцанов на брифинг на "БСП за България".

"Призоваваме и "Продължаваме Промяната" да подкрепят искането към КС, защото те се въздържаха при гласуването", апелира той към бивщшия коалиционен партньор.

Според Гуцанов е станало практика Народното събрание да изземва функции на изпълнителната власт. Той посочи, че строителството на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" се предвижда чрез технологията AP1000, която, по думите му, никъде не работи по света, а я има само в Китай. "Не искаме България да се превръща в опит на нови експериментални ядрени мощности", отбеляза депутатът.

"Не е нормално, когато в "Белене" имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава, да тръгваме към една нова технология, която по данни на експерти, ще е три пъти по-скъпа", коментира още Гуцанов.

"С подобно решение се нарушава основният принцип на равнопоставеността в отношенията, както пред закона, така и основният принцип в конкуренцията", коментира той. "Българската държава взема решение и то абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се предприемат действия в посока облагодетелстване на една конкретна фирма и то с милиарди", допълни той.

"Става въпрос за антиконституционно, незаконно, лобистко решение, с което се цели едно единствено нещо - нашите родни евроатлантици в парламента да покажат на посолството на САЩ колко са верни", коментира лидерът на "Възраждане".

"Ние сме категорично за развитие на атомната енергия в България, заяви лидерът на "Възраждане". Но нека да не забравяме, че ние имаме два блока, купени и платени, които стоят в момента в кашони, те трябва да бъдат разположени на вече наполовина почти готовата площадка на АЕЦ "Белене", посочи той. По думите му, площадката е на 40 процента готова и тук не говорим за изграждане, а за довършване на АЕЦ "Белене".

В началото на януари депутатите одобриха проект на решение за възлагане на Министерския съвет за преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000.