Данните показват, че престъпността намалява. У нас сега стават под 100 убийства на година, а преди те бяха до 200. Така вътрешният министър Младен Маринов отговори индиректно на президента Румен Радев, който преди време заяви, че МВР си върши мърляво работата.

"Всеки има право на своя преценка, но аз гледам обективно фактите. Полицаите разкриват 98% от убийствата. При грабежите спадът е с 18%. Не мога да определя работата на МВР като мърлява. Това е обида към екипа, с който работя. Докладът на ЕК показва най-ясно как си вършим работата - глава 6 за организираната престъпност е затворена. Това на мърлява работа ли се дължи? Аз не мисля така", категоричен бе Маринов, цитиран от bTV.

Вътрешният министър заяви, че на протестите от последните дни има и лица, които търсят открито конфронтация с полицейските служители. 

Той даде за пример Варна, където 19-годишен криминално проявен е хвърлил пиратка и е напръскал полицаите със сълзотворен спрей. Пак в морската столица се стигнало и до сблъсък между самите протестиращи и се наложило полицията да ги разтърве.

"Полицаите не са сериозно пострадали. Извършителят е установен и законът ще се приложи. Там, където няма организатор и няма заявление в общината, няма с кого да разговаряме и винаги се намират провокатори. За нас е важно да гарантираме обществения ред, защото видяхме, че има сблъсъци и между протестиращите", каза Маринов. Той призова да се спазват правата на всички граждани и да не се стига до блокади на пътищата. Не пожела да коментира дали има политически сили, които стоят зад протеста.

Вътрешният министър определи като положителен доклада на Европейската комисия за страната ни. 

"Показател 6, който касае организираната престъпност, временно е затворен, което може да се оцени като обективна положителна оценка за всички усилия през годините", изтъкна Маринов. Според него докладът отразява не само резултатите, но и доверието, което службите за сигурност са изградили с останалите партньори в Европа.

"Правим всичко възможно Димитър Желязков да бъде върнат в България. Всичко, каквото трябва, е направено от наша страна. Турция не е член на ЕС и там нещата седят по малко по-различен начин. Относно семейство Баневи, чакаме решението на френския съд. И там всичко е направено по правилата, но не може да даваме срокове на съда. Семейство Арабаджиеви се издирват по всички правила на ЕС - издадени са европейска заповед за арест и издирване. Всяка една държава членка на Европол и Интерпол е длъжна да ни информира, ако семейство Арабаджиеви тръгне да напуска страната", коментира Маринов.

Издирването на семейство Арабаджиеви продължава по всички правила - с Европейска заповед за задържане, със заповед за задържане в Интерпол и всички възможни международни механизми, увери Маринов.

"В непрекъсната връзка сме с дирекцията, която осъществява международния обмен на информация. Всеки сигнал се проверява, имаме сигнали, които не се потвърждават", уточни вътрешният министър, като допълни, че имало сигнали например за Франция.

Маринов отрече слуховете за подслушване в хотел "Маринела". "Не мога да коментирам такива слухове, тъй като те не отговарят на действителността. Няма как да се прилагат такива технически средства, без да има разрешение от съд", посочи министърът. Той допълни, че в МВР няма такива сигнали. "Всяко прилагане на такива средства без разрешение от съда е престъпление", подчерта отново той.