Екипът ми и аз сме поели ангажимент да се борим с корупцията във всичките ѝ форми, защото сме убедени, че възпирането ѝ не само допринася за развитието и благосъстоянието на всички, но и ни прави по-силни, по-устойчиви на рискове, по-етични и в крайна сметка по-устойчиви като общество и икономика. Това написа столичният кмет Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

За борбата и справянето с корупцията са нужни политическа воля, гражданска нетърпимост и съюзници. Първите две ги имаме. Работим за привличане на все повече съюзници. Корупцията краде от бъдещето ни и спира развитието ни, допълва Терзиев.

Кметът на София посочва, че на конференцията по сигурност в Мюнхен с главния изпълнителен директор на Transparency International - Берлин Даниел Ериксон са обсъдили възможностите за сътрудничество за анализа на риска и мерките, които да се разработят и приложат в Столичната община.

Терзиев е присъствал тази седмица и на втората национална конференция "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво", организирана от Международния републикански институт (IRI) и се е срещнал с регионалния директор за Европа Пол Макарти. Програмата на IRI за антикорупционни реформи е приета от Столичния общински съвет през февруари 2023 г., но активната работа по нея е спряла, пише още Терзиев. Със заместник-кмета на направление "Правен и административен контрол" Никола Лютов се ангажирахме да продължим партньорството с IRI и да въведем планираните мерките на практика., допълва той.

Макарти е поздравил екипа на Терзиев за открития и достъпен подход към общественото обсъждане на проекта за бюджет за 2024 г. Прозрачността наистина лекува най-добре всички недъзи на управлението, затова тя не просто не ни притеснява, а и я насърчаваме с всички средства, които законът ни позволява, отбелязва още столичният кмет. По думите му целта е да създадат среда и благоприятни условия за упражняването на граждански контрол върху работата на местната администрация.

След първата ни дискусия с представители на организации, които от години работят в областта на антикорупцията, в следващите седмици отново ни предстоят редица срещи, за да обсъдим в детайл както потенциални пилотни проекти, така и планове за дългосрочно сътрудничество, добавя Терзиев. Възпирането на корупцията е ангажимент, който дължим на всички софиянци и на цялото общество, пише още той.