Стана ясно кои формации влизат в коалицията, с която Ваня Григорова ще щурмува националния и Европейския парламент. Потвърди се и информацията, че към Григорова се присъединява и Мая Манолова, която преди дни напусна "Левицата".

В коалиция "Солидарна България" участват партиите "Българска левица", "Обединена социалдемокрация" и "Изправи се.БГ", се разбра от прессъобщение на формацията с анонс за регистрацията й в ЦИК във вторник предиобед. 

Председател на коалицията е Ваня Григорова, която е общински съветник в София от местната коалиция "БСП за България" и обяви тази сутрин, че е решила да се кандидатира за депутат, но не уточни с коя формация ще щурмува парламента.

По информация на Dir.bg партньорството в новия съюз "Солидарна България" на Григорова е договорено и подписано миналата събота, а тя е оглавила коалицията. Манолова и Григорова вече си партнираха в рамките на местната коалиция за кметските избори в София, както и при акциите в защита на Паметника на Съветската армия. 

"Настъпил е преломният момент, в който работещите българи трябва да защитят правата и интересите си. Да спрат да са пасивни наблюдатели и само да понасят последствията от управленски решения в техен ущърб, без самите те да поемат в ръцете си собствената си съдба. Именно затова взех решение да вляза в битката за предсрочните парламентарни избори", обяви днес мотивите си да влезе в националната политика Григорова.

Полученото доверие на изборите за кмет на София й дава увереност, че всичко, което е предлагала в кампанията за столицата, може да се случи на национално ниво. Според нея в момента България наподобява Италия от края на 80-те години с правителства еднодневки и политически хаос, в който непоклатими са само интересите на мафията, фасадна демокрация в съчетание с пазарна диктатура от латиноамерикански тип. Според нея вече е време за социална справедливост. 

По-рано днес от "Левицата", в която допреди седмица участваше и формацията на Мая Манолова, коментираха, че са отказали предложението на Ваня Григорова да се явят заедно на изборите. Именно оттам първи заподозряха, че Манолова и Григорова ще се обединят за изборите и затова лидерката на "Изправи се. БГ" ги е напуснала.

В процеса на разговорите е станало ясно, че претенциите на Григорова са несъвместими с принципите на лявото обединение, а именно - равнопоставеност на участниците в коалиция "Левицата!", обясни пред медиите в ЦИК Костадин Паскалев.

"Смятам, че заявените претенции за еднолично вземане на решения от гледна точка на формиране на политика, определяне на приоритети и кадрово разпореждане в "ЛЕВИЦАТА!" са неприемливи за нас", добави бившият социалист, който води "Левицата!"

Преди регистрацията във вторник председателят на коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова ще даде брифинг за медиите пред ЦИК, на който ще обясни дали окончателно загърбва Столичния общински съвет, или ще излезе в неплатен отпуск. В СОС Григорова е председател на комисията по здравеопазване и социална политика. "Солидарна България" пък е името на гражданското сдружение, което преди 14 години Григорова създаде заедно с евродепутата Иво Христов, но то е НПО без право да участва в избори.