Развитието на крайградските райони на София минава през развитието на удобен, чист и модерен жп транспорт в услуга на хората и е част от цялостното инфраструктурно развитие на столицата. Това мнение изрази  Ваня Григорова, която се срещна с жители на Нови Искър и с. Световрачене.

Григорова посочи като приоритет подобряване състоянието на железницата, тъй като това е бърз, удобен и екологичен транспорт. "Ние сме единствената столица в Европа, която няма развита крайградска железница," подчерта Григорова.

"Трасето го има, само трябва да се закупят 3-4 нови влака. Това ще облекчи трафика през Нови Искър, както и през кварталите "Илиянци" и "Надежда" и в центъра на София", каза Милко Панов, който предлага това решение още през 2019 г.

"Настояваме 20 процента от парите за капиталови инвестиции в бюджета да отиват при районните кметове, които в диалог с гражданите сами да решават кои са приоритетните проекти по места - дали ще се асфалтира улица, ще се прави ремонт на покрив на училище или нещо друго," заяви Ваня Григорова пред хората от Световрачене. 

Жителите на софийското село посочиха сериозни проблеми, изразиха разочарование от комуникацията си със Столична община до момента и поискаха гаранции за промяна.

Липса на подходяща инфраструктура и огромно замърсяване - това са основните проблеми, които посочиха гражданите. Беше даден пример с преминаването на тежкотоварен трафик в непосредствена близост до детска градина, която целогодишно е обгърната от облаци прах. За да отидат на училище, децата трябва да пресичат влакови релси поради липса на алтернативен път и това създава риск за живота им, алармираха други.

Изградената пречиствателна станция в близост създава големи неудобства - "парадоксално е, че точно ние търпим цялата мизерия и миризма, идваща от камионите, а не можем да се възползваме от станцията, защото нямаме канализация", каза жител на Световрачене.

"Голяма част от нас не усещат по никакъв начин втория по големина бюджет на страната - това за нас е най-големият проблем", заяви Григорова и поясни, че когато по-голямата част от бюджета отива в частни фирми за печалби, тогава много по-малка част остава, за да се удовлетвори общественият интерес - независимо дали става въпрос за заплати, за улици, канализация, здравеопазване, училища, детски градини.

Според нея, когато 18 години не се намира решение на проблема с детските градини, това означава, че няма политическа воля и политиката, която се води в Столична община, не е в интерес на гражданите. "Крайно време е интересът на редовия работещ софиянец да бъде поставен на първо място", допълни тя.