ЕС може да е много по-мощен и справедлив в социален план. Решение за ситуацията в Украйна може да дойде само по пътя на преговорите. Това заяви лидерът на Коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова, която е водач на листите в 25 МИР в София, на тази в Пловдив-град и за европейски парламент. 

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" отбеляза, че в европейски план е проблем опитът на политическите елити да подменят местните работещи с външни, тя коментира и минималната работна заплата, както и нарушенията на колективните трудови договори. Според Ваня Григорова, голямата цел на България не трябва да бъде да влезе в еврозоната, нито да бъде най-послушният прислужник.

Европейският съюз може да е много по-мощен и справедлив в социален план. 

"Важното на тези избори е не какво иска Ваня Григорова, а какво искат да направят Ваня Григорова и "Солидарна България"! А то е - защита на правата на работещите. Това правех и като синдикалист, и като общински съветник, това ще правя и в Народното събрание, заяви тя. Поведох евролистата на "Солидарна България" по настояване на коалиционните ни партньори, за да покажем единството между политиката, която ще водим, на национално и европейско ниво. В европейската листа на "Солидарна България" има достатъчно хора, които са изключително опитни, като Георги Кадиев, Невена Петрова, доказала че работи за хората с основната си роля в "Елби булгарикум" и овладяването на цените на киселото мляко, сиренето и кашкавала, докато те растяха главоломно. Минималната работна заплата можеше да е повишена преди години, а не едва сега и то само, за да могат партиите в парламента да имитират, че ги е грижа за работещите. А европейската директивата все още не транспонирана, така че минималната заплата няма да достигне почти хиляда лева в края на годината".

Ваня Григорова припомни за Европейският стълб за социалните права и Директивата за минималните възнаграждения, в която пише, че трябва да има покриване на 80% от работниците в колективно трудово договаряне. "Това би довело до много по-добро заплащане и защита на правата на работещите. Но санкциите по тази директива са проверки и препоръки, коментира тя. Европейският политически елит размахва бича на санкциите, когато трябва да се налагат либерализации, гъвкавост, конкурентноспособност. А когато трябва да се прилагат социални принципи и цели, санкциите са витиевати и не се наказват държавите, които ги неглижират. У нас колективните трудови права също се нарушават без никакви реални санкции. Затова ние от "Солидарна България" ще предложим в Народното събрание фирмите, които кандидатстват за обществени поръчки, да имат предимство, ако в дадената фирма има сключен колективен трудов договор. Това драстично ще увеличи броя на служителите, покрити с КТД".

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" отбеляза, че в европейски план е проблем опитът на политическите елити да подменят местните работещи с външни. "Проблем е, защото това е социален дъмпинг. Подменянето е с хора, които са много по-склонни да работят за по-ниско заплащане и при по-лоши условия на труд. А мигрантският въпрос в Европа не може да се реши без равнопоставеност на държавите, не може да ни притискат, заради частичното приемане в Шенген, да приемаме мигранти, заяви тя. - Това отвсякъде си е порочна търговия с плът. Би трябвало да има регламент, който да разпределя хората още в самото начало. А ако наистина българските управляващи искат да защитят българите - имат един много силен инструмент! И това е ветото! Когато интересите на България са засегнати - трябва да се наложи вето".

Снимка: Фейсбук

Решение за ситуацията в Украйна може да дойде само по пътя на преговорите

Решение за ситуацията в Украйна може да дойде само по пътя на преговорите, но не и по начина, по който тя самата саботира мирните преговори в Минск и Истанбул, заяви Ваня Григорова.

"Ангела Меркел сама призна, че Минските преговори са се водили, само за да се спечели време да бъде въоръжена Украйна. Мир с наливане на бомби в Украйна няма как да бъде постигнат, а украинците ще продължат да умират със стотици хиляди, каза тя. - Български политици, изплували на върха като следствие на гавра с българската Конституция и инсталирани, за да осъществят тази гавра, трябва да разберат, че ни водят към безконтролната ескалация на войната. България няма място в този конфликт!".

Снимка: Фейсбук

Според Ваня Григорова, голямата цел на България не трябва да бъде да влезе в еврозоната, нито да бъде най-послушният прислужник. "Нашите представители в Европа следва да защитават националните ни интереси, за да бъдем възприемани като равноправен член, какъвто към момента сме само на хартия, каза тя и попита защо не поканиха Урсула фон дер Лайен в Стара Загора, за да обясни на хората за "Зелената сделка". Вместо това я поканиха за предизборната си кампания. Трябваше да се сформира екип от синдикати и управляващи, за да преговарят в Брюксел за този ангажимент. Вместо това дори не се изпълнява решението на НС за предоговаряне на "Зелената сделка", прието още по-миналата година. Управляващи и псевдоикономисти се надпреварват да ни обясняват колко много страдаме от неусвояването на средства по НПВУ. Но никой не казва, че тези пари не са подарък, а ще трябва да ги връщаме, коментира тя. А срещу този заем, ние трябва да си затворим въглищната индустрия и да оставим 120 000 българи без работа. Категорично трябва да откажем този заем! Регион Стара Загора генерира 800 млн. лева годишно, а срещу отказа от тези пари, взимаме еднократно 1,2 млрд. лева. Т.е. за три години нулираме парите от този ненужен заем".

Според Ваня Григорова, обединена, социална и мирна Европа е мечта за всички европейци. "Днес тази Европа обаче е химера, заради продажния европейски политически елит. И всички действия на Еврокомисията минаваха под знака на "евроатлантическите ценности". За коалиция "Солидарна България" няма евроатлантически, а общочовешки ценности, категорична е тя. България трябва да е равнопоставен партньор в ЕС, защото сега не само имаме Европа на две скорости, но и България е периодично унижавана. Затова се обръщам към всички български граждани, ако искате още от същото - има широка палитра от партии, която им го гарантира.

Снимка: Солидарна България

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!