"Над 30 години интересът на големите пари изяжда пространството за живот на хората", заяви Ваня Григорова, която се срещна с граждански инициативни комитети срещу презастрояването, транспортни и инфраструктурни проблеми в ж. к. "Овча купел".

В разговорите взеха участие Христо Колев, Станислав Младенов, Войслав Тодоров, Иван Кирилов и Иван Таков.

Преди това Ваня Григорова посети и терена, предвиден за бъдещия парк "Кукуряк", където се запозна на място с плановете за зелените площи и разговаря с жители на квартала за проблемите, пред които са изправени от години.

Те споделиха притесненията си от масовото изникване на сгради, с което безвъзвратно вече е унищожен един от "зелените клинове", планирани за осигуряване на естествена вентилация на столицата.

"Овча купел" бе единственият квартал, който беше изключение в това отношение, но е на път да се превърне в един от многото стихийно застроени, пренаселени и със замърсен въздух места. Строят се жилищни сгради в междублоковите пространства, узаконяват се строежи в нарушение и с нашите пари се строят пътища до незаконно появили се сгради, сигнализираха местните жители.

Същевременно с презастрояването и на този квартал и населяването му от много млади семейства, един от острите проблеми е липсата на обществена инфраструктура, културни средища и главното - необходимостта от училище и детски градини, отбеляза Григорова.

Гражданите запознаха Ваня Григорова със съществуващите планове за строителство на общо седем детски градини, от които са построени едва две. "Успяхме с нашите усилия да запазим терен за строителството на още три, но две от тези седем ясли и детски градини са безвъзвратно изгубени, тъй като на предвидените за строителството им терени изникнаха търговски обекти на популярни вериги", казаха хората от инициативните комитети.

Те поискаха подкрепа за изграждането на парка "Кукуряк" и гарантирането на строителството на нови детски градини и училища.

"Вие сте неформалните общински съветници и реалният общински съвет в квартала", с тези думи кандидатът за кмет на София Ваня Григорова се обърна към жителите на ж.к. "Овча купел". Тя, заедно с останалите кандидати, обсъди широк спектър от теми по време на срещата. Друг въпрос, който бе поставен, беше бюджетирането за районите. Гражданите поискаха повече средства, контрол и отчетност в работата на районните кметове, ефективност на инспектората.

"Ние предлагаме чистота, сигурност, подредени и осветени вътрешни улици, облагородени зелени пространства", заяви в отговор на въпрос Христо Колев.

"Трябва да оптимизираме маршрутите на градския транспорт и да осигурим добро заплащане и условия на труд за работещите", подчерта Ваня Григорова.

Темата "Топлофикация" също попадна във фокуса на дискусията. "Единственият начин за борба с енергийната бедност е централното отопление", счита Григорова.

По думите й проблемът е, че "Топлофикация" не е включена в Плана за възстановяване и устойчивост, мрежата е технологично стара и необновявана с години. "Изключително важно е премахването на посредниците", подчерта тя.

"Много е трудно да върнем доверието на гражданите, когато с години е било предавано", каза Ваня Григорова.