България до този момент е успяла да евакуира 27 български граждани от Афганистан, заяви по време на изслушване в парламента външният министър Светлан Стоев.

На наша територия са приети и 34-ма афганистанци, като на още 22 граждани, които се намират на територията на Пакистан, също им предстои транспортиране. Отделно очакваме още 14 афганистанци да пристигнат у нас от логистичния хъб в Испания по линия на Европейския съюз. Министърът уточни, че става въпрос за афганистанци, които са работили за Европейската комисия, за други европейски служби, както и които са помагали на българското посолство.

"Тяхното транспортиране е в процес на съгласуване с институциите и очакваме да разберем кога точно ще пристигнат", каза Светлан Стоев. Той добави, че на всички срещи в рамките на ЕС се поставя на първо място въпросът сформиране на преходно правителство на съгласието в Афганистан, което да доведе до крайното решение на ситуацията в момента, която министърът на външните работи определи като "крайно тревожна".

Акцентът се поставя върху правата на жените, момичетата и децата.