Валери Симеонов се отцепи от коалиционния партньор ГЕРБ и останалите от Обединени патриоти и няма да подкрепи промените в Енергийната стратегия. Причината е, че по втората тръба, която трябва да изградим за "Турски поток", ще тече само руски газ. Това било само в полза на Русия, не и на България, съобщи "Канал 3".

"Изграждането на газопровод, в който ще тече само руски газ, не мога да подкрепя", отсече лидерът на НФСБ и изказа съмнения дали Брюксел няма да ни уличи в нарушение на Третия енергиен пакет.

"В наш интерес ще бъде, само ако този газопровод носи ползи за България. Аз искам да бъда убеден, че ще носи ползи и някой да ми докаже, че този газопровод, когато бъде изграден, ще носи ползи от количествата, които отиват към Западна Европа", каза той.

Никой не може да гарантира, че като изградим скъпа газопреносна мрежа, тя ще носи приходи за България, притеснява се Симеонов.

Ако Русия спре по чисто политически причини доставката на газ, какво става? Още два милиарда ще тегнат на данъкоплатците, предрече бившият вицепремиер.

След като дръпна политическото изказване натърти, че иска в парламента да не се говори политически по темата.

"Някак с лекота приемаме една енергийна стратегия с някакъв газов хъб, който обаче няма хранилище. Това означава да си купиш автомобил без резервоар", установи Симеонов.

БСП ще подкрепи промените в Енергийната стратегия, свързани с изграждането на втората тръба за "Турски поток",  заяви Таско Ерменков от левицата, като очерта алтернативата, ако не подкрепим проекта. "Ако не се предприемат тези действия, другата алтернатива е, ако не мине втората тръба от "Турски поток", от газоразпределителен възел ще се превърнем в газов апендесит", каза соцдепутатът.

Той гарантира, че БСП няма намерение да тича до Брюксел и да прави обструкции на управляващите, само и само да покаже опозиционност. Ерменков все пак вметна, че червените ще подкрепят документа с ясното съзнание, че той по-скоро прилича на решение на Министерския съвет, а не на изменение в енергийна стратегия.

Според социалиста, до такава степен сме загубили доверието в чуждите ни партньори, че се налага сега гаранцията за такъв род проекти да я дава парламентът, като в този случай.

"Няма как да не подкрепим един такъв проект, който ще ни даде достъп до руски газ", добави и зам.-шефът на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той призова всички да бъдат единни в решенията и да оправдаем доверието на чуждите партньори.

До момента всичко, което се построи, ни заобиколи, напомни на енергийната министърка, която присъства на дебатите, Жельо Бойчев. И изреди "Син поток", "Набуко", "Турски поток". "От трите големи газови проекта, говорейки за стратегическото място на България, резултатът е нула - всичко ни заобиколи", добави соцдепутатът. За мен има смисъл тази дискусия, само ако бъде подкрепена от активни действия, добави Бойчев.

Още със старта на работния ден депутатите започнаха обсъждането на промените в Енергийната стратегия на страната, свързани с изграждането на газопреносната инфраструктура и обезпечаване на сигурността на доставките.

Стратегията предвижда до края на 2018 г. "Булгартрансгаз" ЕАД да предприеме всички необходими действия, при спазване на българското и общностното законодателство за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

Предвижда се "Булгартрансгаз" да стартира и обществени поръчки с цел изграждане на необходимата инфраструктура до края на 2019 г. До края на тази година "Булгартрансгаз" трябва да приеме действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб "Балкан" чрез учредяване на дъщерно дружество.

ДПС подкрепя изграждането на "Турски поток", във връзка с който са и обсъжданите промени в Енергийната стратегия в парламента. Това обяви от името на парламентарната група Рамадан Аталай.

Още в началото на изказването си депутатът от ДПС не се сдържа и взе повод от думите на Валери Симеонов, който няма да подкрепи новия газов проект и втората тръба.

"С такива коалиционни партньори нямате нужда от опозиция", възкликна Аталай. "Халал да са ви, пожелавам ви по-дълго да работите с тях", пожела на ГЕРБ депутатът от ДПС.

"Това е последното купе на последния вагон на последния влак, който ни дава възможност да си доставяме газ за България", заяви Рамадан Аталай.

"Щом Костов затвори "Син поток", щом премиерът затвори "Южен поток", щом се каза, че руските ни партньори вече ни имат доверие, да имаме поне "Турски поток". "Трябва да се включим, колеги, колкото се може по-бързо!", призова енергийният експерт от ДПС.