Загубваме голямата картина, не виждаме, че със сделката за Ф-16 се доближаваме до нашия стратегически партньор. Толкова са несъстоятелни обвиненията, че ние сме в Европейския съюз, а Евросъюзът произвежда също самолети, и защо трябва да отиваме в Щатите и да инвестираме в тяхната икономика. Ами, много просто. Десетилетия сме инвестирали във военната икономика на Европа. Сега ние купуваме най-добрите самолети. Това каза по БНР депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Валентин Радев.

От САЩ чакаме защитата, защото САЩ са фронтменът на НАТО, категоричен е депутатът във връзка с отхвърленото вето на президента върху договорите за придобиване на изтребителите Ф-16.

Валентин Радев подчерта, че инвестицията за Ф-16 е една от най-мащабните, които държавата е правила досега. Той попита "защо всички, които ни критикуват, не говорят за това какво би се случило, ако сделката беше за "Грипен". При сделка с "Грипен" ние купуваме само платформата, тоест онова, което лети. Те ни го предлагат без въоръжение, без комуникация, без всичко останало, за което после трябва да се договаряме с трети страни и за още пари. Цената е в пъти по-висока и то за нещо, което не е толкова качествено, коментира Валентин Радев.

Най-доброто, което можем да направим с парите, които имаме, е купуването на Ф-16, смята депутатът. И това е свързано с доверието към нашите партньори, добави той.