Лидерската среща, която БСП организира във връзка с излъчване на правителство с третия мандат, ще се проведе днес от 11:00 часа в Народното събрание. Председателят на БСП Корнелия Нинова ще потърси съгласие за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-то Народно събрание.

Нагласите на партиите обаче са повече от скептични относно възможността тези разговори да постигнат резултат и да се стигне до споразумение, което да доведе до състав на кабинет.

В понеделник парламентарната група на левицата получи от президента Румен Радев папката с третия и последен мандат за кабинет в това Народно събрание. В сряда Националният съвет на партията даде мандат на председателя си да започне разговори с всички парламентарно представени партии. Искаме честен и открит разговор има ли воля за съставяне на редовно правителство, заяви Нинова на пресконференция след взетото от Националния съвет решение. По думите ѝ левицата ще постави пет въпроса за обсъждане, от които ще стане ясно дали има политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността на един или друг.

Самата Нинова коментира в кулоарите на парламента вчера, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих ги на среща в петък от 11:00 часа в зала "Изток" и изпратих писма", посочи тя пред журналисти в кулоарите на НС.

В профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е приел поканата. "Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си", посочва той. Още във вторник на среща с депутатите си от парламентарната група Борисов обяви, че може да се разговаря, но позицията на ГЕРБ ще бъде много твърда, именно заради решението на конгреса на партията да не участват в управление заедно с БСП. Той добави, че няма лошо да има лидерски формати, но Корнелия Нинова, вместо да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, е трябвало да каже - нека първо се съберем на лидерски формат, за да заявят лидерите, предвид резултатите от последните парламентарни избори и за да не харчим отново пари за избори, при кого и при какви условия правителство може да се случи. Според него "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и БСП вече нямат "червени линии", защото подкрепата за Украйна е решена в Народното събрание, реакторите за Козлодуй също вече са в закон. И за Република Северна Македония няма вече "червена линия", те вече преговарят за членство в ЕС, добави Борисов.

"Продължаваме Промяната" (ПП) няма да участва в разговорите в общия формат, предложен от Нинова. Но настояват за тристранна среща с "Демократична България" и "БСП за България". В сряда Националният съвет на ПП взе решение политическата сила да се въздържи от подкрепа за правителство с мандата на левицата, припомни пред медиите в НС съпредседателят на формацията Кирил Петков.

"Ще разговаряме с БСП заедно с "Демократична България", няма да е днес, правителство тяхно няма да подкрепим, ще говорим за политики", заяви днес и Иван Христанов от "Продължаваме Промяната".

Относно предстоящата днес лидерска среща, организирана от левицата, Иван Христанов коментира, че този тип разговори са закъснели и допълни, че диалогът между партиите не се получава. Христанов изрази съмнение, че Бойко Борисов ще присъства на срещата.

Според Иван Христанов разграничаването на "Продължаваме Промяната" от БСП се дължи на хартиената коалиция и съдебната реформа, по-специално въздействието на главния прокурор.

Вчера сутринта председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров посочи, че в момента от политическата сила не виждат никаква стъпка в посока доближаване на спорните позиции от страна на социалистите, затова на този етап не могат и да са "в подкрепа", но те, както са обявили от самото начало след изборите, са конструктивна опозиция. Според него от БСП знаят кои са темите, по които могат да очакват подкрепа от ПП, и когато се стигне до това да се гласуват те в залата, могат да разчитат на тяхното "да". Мисля, че всички трябва да сме готови за избори в сегашната обстановка, отговори Андрей Гюров на журналистически въпрос.

Според заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев третият мандат не е обречен, ако има диалог. По думите му или се правят опити за диалог с поставянето на определени условия, или се води някакъв половинчат разговор и като цяло партиите "не са излезли от окопите, които са изкопали". Изключвам ДПС, защото, общо взето, ние не копаем окопи, отбеляза той. Според него парламентарно представените политически сили трябва да са по-диалогични. Депутатът припомни, че много преди да бъде обявен третият мандат, от ДПС са посочили за основни приоритети членството в Шенген, еврозоната, европейските програми, съдебната реформа и финансовата стабилност.

Четвъртата политическа сила - "Възраждане", не вижда смисъл от обща лидерска среща, но са готови за двустранни разговори с мандатоносителя. Те са убедени обаче, че правителство с третия мандат няма да има.

Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма, обясни лидерът на формацията Костадин Костадинов в парламентарните кулоари. Той все пак отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация. Но има и други теми, по които не срещаме подкрепа от левицата, още повече, че има нещо изключително неприятно, което вече създава проблеми при разговорите, добави Костадинов. И уточни, че става въпрос за публикацията в чуждестранната преса за износ на оръжие и петрол от България за Украйна миналата година. Това минаваше по някакъв начин с мълчаливото съгласие и знание на БСП, които управляваха сектора "икономика", и е някак малко лицемерно, по думите му, неговата формация да води със социалистите едни такива разговори.

"Демократична България" (ДБ), както ПП и "Възраждане" са съгласни на среща, но в по-тесен формат. Не отказваме разговор с БСП за третия мандат, но, ако търсят нашата подкрепа, бихме им препоръчали да се проведат срещи в двустранен формат, каза в кулоарите на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов. По думите му на този етап нямало условие да се включат в лидерска среща. Според него предстоят избори и такава лидерска среща няма шанс да произведе работещо правителство. Иванов припомни и политическите приоритети на "Демократична България" - икономика на растежа с овладяна инфлация, влизане в еврозоната догодина, сигурност, съдебната реформа, осигуряваща отговорна прокуратура. Но подчерта, че по повечето от тези приоритети ДБ има значими различия с БСП.

За лидерска среща са готови от "Български възход". Председателят на партията Стефан Янев изрази надежда разговорите да са конструктивни. Идеята е да има някакъв резултат от тях, в противен случай играем пиеска, с която заблуждаваме себе си, заблуждаваме гражданите, посочи той. По думите му целта е да се водят тези разговори конструктивно и да се намерят пресечните точки, за да се направи правителство. Той потвърди, че ще настояват за писмено споразумение.