Коалиционният съвет на "БСП за България" също няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен, решиха партньорите на соцпартията на свое заседание на "Позитано" 20. В решението е записано, че съветът оценява високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение с ИТН, в което да залегнат приоритетите на коалицията, но изразява резерви към персоналния състав на предложения МС и по-конкретно към фигурата на Петър Илиев, номиниран за вицепремиер и вътрешен министър. Ако Петър Илиев не бъде оттеглен, парламентарната група на Коалиция "БСП за България" да не подкрепя предложения МС, е друго от решенията на коалиционния съвет.

Докато той заседаваше, продължаваше гласуването на членовете на Националния съвет на БСП "на подпис", което ще рече неприсъствено заседание. Те трябваше да отговорят с "да" или "не", а формулировката на решението гласи: Националният съвет на БСП дава мандат на парламентарната група да подкрепи структурата и състава на предложеното от ИТН правителство при условие, че бъде оттеглена кандидатурата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Очакваше се резултатите да станат ясни в следобедните часове, когато започна и заседание на парламентарната група. 

Но обратът на събитията два часа по-късно и отказът на Слави Трифонов да предлага свое правителство наложиха преждевременното прекъсване на гласуването, тъй като всяко решение на социалистите стана безпредметно.

По предварителни сондажи преобладаваха настроенията за неподкрепа на ИТН сред членовете на пленума, а един от тях, депутатът Крум Зарков, дори вече го обяви публично във Фейсбук профила си.