Шматко припомни, че преди два дни е разговарял в Москва с българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Получено е вече разрешението на Турция за изпитания и проучвания по маршрута на подводната отсечка от бъдещия тръбопровод, каза той. На среща с представители на Турция и Италия в Милано подчертахме още веднъж, че сме готови максимално бързо да осъществим проекта, добави руският министър, цитиран от БТА.
"Ако бъдат проведени успешни проучвания, проектът ще стартира още през 2010 г. С това ще сложим точка в известния спор за алтернативите", каза Шматко. "Южен поток" няма друга алтернатива, освен да бъде осъществен. Имаме потвърдена ресурсна база, на практика има и единство в оценките за съдбата на проекта от всички заинтересовани страни и няма никакви ограничения", допълни той.
По повод споровете относно "Южен поток" и "Набуко" Сергей Шматко изрази мнението, че "Европа има интерес да създаде максимален брой транзитни маршрути, за да гарантира сигурността на своя пазар", отбелязва ИТАР-ТАСС.