Страните възнамеряват да създадат две работни групи, които ще се занимават с реализацията на проекта. Но плановете за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“ не получиха конкретни очертания след приключването на срещата на министрите от двете страни, пише „РБК Дейли“, предаде БГНЕС.
Съвместните руско-български проекти няма да бъдат спрени, включително газопроводът „Южен поток“ и петролопроводът Бургас-Александруполис, заяви в петък министърът на енергетиката Сергей Шматко.
В рамките на „Южен поток“ страните решиха да създадат две работни групи. Първата от тях трябва да насочи своите усилия за изготвянето на проектодоговор, а другата – за подготовката на търг за провеждане на предпроектно проучване. Освен това новото българско правителство обсъжда възможността да продаде на Русия част от своя дял в АЕЦ „Белене“.
Въпреки че срещата имаше политическа насоченост, тя така й не донесе каквито и да било положителни решения за проектите, отбелязва анализаторът на ИК „Велес Капитал“ Дмитрий Лютягин. „България е заинтересувана да се превърне в транзитна страна, а също да получава руски въглеводороди, заобикаляйки Украйна. Затова няма да може дълго да се прави на непристъпна“, смята експертът от Центъра за политическа конюнктура Дмитрий Абзалов.