Това съобщи за БНТ говорителят на съда Аделина Николова.
След уволнението на Тодорова ще трябва да започнат отначало всички дела, които тя е водила до момента, включително и такива, които са наблюдавани от Европейската комисия.
Делата или ще бъдат разпределени на други съдийски състави, или ще ги поеме магистратът, назначен на нейно място.

Мирослава Тодорова, която е председателят на Съюза на съдиите, е поискала от Върховния административен съд да спре изпълнението на решението на ВСС за дисциплинарно освобождаване на заеманата длъжност до окончателното произнасяне на съда.
Ако ВАС, който трябва да се произнесе незабавно по искането й, отхвърли молбата, десетки дела ще трябва да започнат отначало.

В жалбата си Тодорова посочва, че ако решението за дисциплинарното й освобождаване бъде изпълнено предварително, ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела.
В жалбата е посочено още, че за периода 18 - 27 юли тя има насрочени пет съдебни заседания по първоинстанционни дела, на които вече е даден ход.

"Точно тези обстоятелства са предмет на молбата ми за спиране до ВАС. Аз съм ги изложила пред него и чакам произнасяне, затова сега ако ги обсъждам с вас, с гражданите, това също ще представлява манипулативен натиск върху независимия съд. Трябва да изчакаме ВАС спокойно и независимо да се произнесе дали искането ми е основателно", коментира Тодорова.

В писмо до парламента близо 40 съдии искат оставката на ВСС. Магистратите коментират противоречивите реакции на съвета след протеста на 13 юли като поредно доказателство за неприкритата зависимост от изпълнителната власт. Те се обръщат към депутатите с призив да упражнят правомощията си и да предизвикат процедура за предсрочно освобождаване на членовете на съвета, избрани от парламента.

"Оттук нататък ВСС в този му персонален състав, може единствено да нанесе още по-големи вреди на съдебната власт", завършва декларацията.

В друго отворено писмо няколко от водещите неправителствени организации се обявиха срещу уволнението на Мирослава Тодорова. Писмото е адресирано до Европейската комисия и международни институции.
В него се казва, че наказанието на Тодорова е тревожен прецедент на упражняване на репресия срещу съдия и общественик-реформатор, заради нейните критики срещу намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната и лошото управление на системата на правосъдие в България.