Между 15 и 16.1 процента ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 г. Това е предвидено в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието.

От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите благодариха на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов, че изпълниха поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на управленския мандат.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв. Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици. С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.