Премиерът Николай Денков заяви след гласуването на вота на недоверие в областта на "Енергетиката" срещу ротационното правителство, че това е било само загуба на парламентарно време, тъй като е нямало аргументи. Делян Пеевски обоснова подкрепата на ДПС с това, че ротационното правителство работи за хората. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък аргументира подкрепата на партията й с осъзнаването, че на България ѝ трябва редовно стабилно правителство. 

Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот на недоверие. Само се загуби парламентарно време,  заяви премиерът Николай Денков.

"Опозицията тръгна с погрешен подход, аргументите им са неверни, основават се на лъжи", посочи премиерът.

Денков увери, че правителството се опитва да помогне на хората от районите на въглищните централи.

"Днес сутринта бях в Пловдив, в индустриалната зона. Има всички предпоставки да се развие подобна индустриална зона в Стара Загора и другите градове", посочи премиерът.

Той изрази благодарност към всички народни представители, които в днешното гласуване в пленарната зала са подкрепили правителството.

"Важно е да има политическа подкрепа. Без нея нищо не можем да свършим. Ценя високо всеки един глас "за". Това ни дава основание да продължим и да си изпълняваме управленската програма", посочи Денков.

На въпрос как ще коментира отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днешното гласуване, Денков отговори: "Питайте го него. Аз няма какво да коментирам".

"Аз съм готов да изслушвам всеки, който има нещо да каже и би било полезно. Чувам всеки, който подхожда добронамерено и конструктивно. Ако г-н Борисов има подходящи предложения, аз ги чувам. Ако има нещо, с което не съм съгласен, действам по начина, по който аз смятам за правилен. За мен е ключово да си работим по приоритетите и да си изпълняваме програмата, както и да имаме парламентарна подкрепа за законите, които са важни", допълни още премиерът Денков.

Според него нов вот на недоверие срещу кабинета, този път за политиката му в сферата на сигурността и отбраната, отново ще бъде "загуба на време".

Денков каза още, че финансовото състояние да държавата е добро. "Фискалният резерв е в много добро състояние, около 10 млрд. лева има в него", обясни Денков.

Делян Пеевски също говори пред журналисти. Той подчерта "докато работят за хората и държат евроатлантически курс, ще подкрепяме правителството".

Снимка: БТА

Ние сме казали - докато изпълняват обещанията към българските граждани и работят за хората, ние ще я даваме тази подкрепа, защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство, каза Пеевски. 

"Ако се отклонят от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство - това е първото. Второто - ако не работят за хората", коментира той. Ако министрите не се заемат много сериозно да решават проблемите на хората и да видим реално подобряване на стандарта на живот, ние ще се оттеглим от тази подкрепа, обясни Пеевски.

Попитан за подготвяния от "БСП за България" вот на недоверие, Пеевски коментира: "пореден цирк".

На въпрос относно становището на Венецианската комисия за промените в Конституцията, депутатът коментира, че според него становището е добро. Няма нещо неочаквано за нас, дори сме доволни от това, което казват. Единственото, което е промяната, която за мен е изненада, досега толкова години се говореше, че трябва да лишим главния прокурор от права. Това становище е обратно - че се лишава от много права, посочи Пеевски. За депутата това е странно. Това ще го дискутираме с колегите, ние сме за пълно орязване на правомощията на главния прокурор, но ще чуем и колегите с какво искат да се съобразим от Венецианската комисия, добави той.

Председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова също обясни защо ГЕРБ подкрепи правителството. Осъзнаваме, че на България ѝ трябва редовно стабилно правителство, заяви тя. 

Снимка: БТА

Надявам се, че не сте изненадани. Както заявихме още при внасянето на вота на недоверие, и при дебатите по него, ГЕРБ подкрепи правителството, защото ние както и при неговото създаване, така и сега осъзнаваме, че на България ѝ трябва редовно стабилно правителство. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след неуспешния вот на недоверие.

През последните три години нищо не се случваше, когато управляваха служебни правителства, смята тя. По думите ѝ неслучайно чак в този момент можем да говорим за изпълнени ангажименти по Плана за въстановяване и устойчивост и за гаранции за еврозона и Шенген, които са обвързани със законодателството. Единствено и само редовно Народно събрание, което приема законодателство, и редовно стабилно правителство може да гарантира тази перспектива пред страната ни, смята Атанасова.

Ние от самото начало казвахме, че ще бъдем критични, защото доверието ни не се дава даром, нито е безрезервно, коментира депутатът в отговор на въпрос. Тя уточни, че ще бъдат критични към всички министри и всички ресори, в които виждат слабости по отношение на управленската политика. Ние имаме опит в управление, опит в опозиция и затова доверието ни изисква много, добави тя и уточни, че в този смисъл всички министри трябва да заслужат доверието на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В отговор на въпрос тя припомни, че в момента тече предизборна кампания. Голяма част от колегите, които не присъстваха в залата, са ангажирани с предизборната кампания, както и лидерът на нашата партия Бойко Борисов пътува, защото тази вечер в Разград е представянето на кандидата ни за кмет, обясни Атанасова.

Така или иначе в нашето споразумение, което даде възможност да се състави правителство, ние ясно сме поели ангажимент, че при ротацията ще направим оценката на всички министри, кой изпълнява стриктно управленската ни програма, каза тя и уточни, че в този смисъл тогава ще правим оценката.

На въпрос, свързан с ротацията тя коментира, че никой не е застрахован. Оценяваме персонално всеки министър и неговата работа, коментира тя.