На въпрос защо кабинетът "Борисов" подаде оставка, бившият випепремиер отговори така:
"Това, което се тиражираше, е, че в България правителството управлява под форма на диктатура. От нашите политически опоненти се тиражираше, че изборите ще бъдат фалшифицирани и манипулирани, ако правителството получи мандата си. Януари българските граждани получиха изключително високи сметки за ток от ЕРП-тата", цитира го "Фокус".

Цветанов припомни, че редовните парламентарни избори трябваше да бъдат проведени юни–юли и подчерта, че предсрочният вот не променя по никакъв начин политиката на бъдещето правителство.
"Ние няма да бъдем популисти", декларира ексминистърът.

Той коментира, че на изборите ще участват 45 политически формации и попита риторично как би могла да изглежда България, ако в парламента влязат 10-12 партии
"Това означава липса на политическа отговорност, дестабилизация, популизъм, който ще доведе до спиране на европейските фондове, защото не е възможно Европа да допусне да се разхищават парите на европейските граждани", смята още зам.-председателят на ГЕРБ. 

Цветанов бе категоричен, че партията има ясна визия за бъдещето управление и ясен отчет за свършеното. Присъстващите на презентацията получиха диск с основните акценти в следващия мандат на ГЕРБ – финансова стабилност, приоритети за подобряване на условията за живот на българските граждани, по-бързо излизане от кризата. 
"В момента България е с 0,5 % дефицит, 17% държавен дълг и в момента сме една от най-стабилните държави в ЕС. Заявили сме, че няма да допуснем да харчим повече от това, което изкарваме... Възползване от европейската солидарност, насочване на повече инвестиции в България, създаване на работни места, намаляване на младежката безработица", акцентира Цветанов. 

Той заяви, че справянето с битовата престъпност ще бъде един от основните акценти, ако партията управлява още един мандат.
"Започнали сме да работим с прилагането на видеонаблюдение в малките населени места. Битовата престъпност е функция на високата безработица, миграционните процеси", смята Цветанов.

Той отново заяви, че може да се направи обосновано предположение, че зад терористичния акт в Бургас стои военното крило на „Хизбула”.
"Лицата, които са съпричастни, са излезли от Ливан и са влезли в ЕС, едната линия е – Варшава – Чехословакия – Румъния – България, другата линия е Румъния – България. В страната са влезли с истинската си самоличност, на територията на страната са пребивавали с фалшива самоличност. Това е категорично доказано. Предположението е на база задълбочен анализ, както с „Европол”, така и с държави, които активно участват в това разследване", аргументира се Цветанов.

Изборите в България са ключови избори в живота на Европа. Това каза заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер на конференцията.
"Дали ще бъдем свидетели на честен подход в политиката или популизъм и лъжи. Дали те ще спечелят, или честността, това е въпросът на изборите в България", коментира евродепутатът.


Преди това Цветанов разговаря неформално с генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Срещата е организирана от Фондация "Ханс Зайдел".
ОЛАФ разчита следващото правителство, което и да е то, да продължи междуинституционалното сътрудничество, борбата със злоупотребите с еврофондовете и подаването на сигнали до институциите за нередности, е заявил Кеслер, съобщиха то пресцентъра на ГЕРБ.