По думите й този дисбаланс е покрит от българските граждани, които решиха за почиват в България. Соколова допълни, че тази година фирмите имат над 55% ръст на българските туристи. Тя съобщи още, че българите не са почивали само на море, а са се възползвали от най-различните предложения на туроператорите. За пример тя даде планинските курорти, малките селища, малки семейни хотели, забележителности на страната ни.
Необходимо е да се уточни правният статут на големите курорти в страната, каза по време на дискусията зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА. Като основни проблеми на големите курорти Маринов посочи пътната инфраструктура, концесиите на плажните ивици, издаването на визи за гостите от държавите, които са сериозен пазар за България или от които можем да привличаме туристи.
Нов закон за туризма може да бъде изготвен 6-7 месеца след закриването на Държавната агенция по туризъм, посочи Маринов. Според него първо трябва да се структурират звената в министерството, които ще работят с туристическия сектор. Маринов посочи, че преди представянето на проектозакона в Министерския съвет, ще бъдат организирани обществени обсъждания.
Обмисляме възможността страната да бъде разделена на няколко туристически района на географски и продуктов принцип, каза зам.-министърът. По думите му могат да бъдат обособени 8 или 9 зони. Маринов уточни, че това не означава ново деление или създаване на нова администрация. Според него районирането ще даде възможност за по-добра комуникация между бранша, местната власт и държавата. Освен това районите ще имат възможност да се рекламират в чужбина по-успешно.