"Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна придобитото от България оборудване за АЕЦ "Белене" е поредното доказателство, че през последните години държавната стратегията за развитие на българската енергетика е поредица от импровизирани решения, които обслужват краткосрочни политически интереси, външни и вътрешни." Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова.

Тя бе категорична, че не може да се рискува енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия.

"Подобно решение изправя пред риск икономическото развитие и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на индустрията и международните ни партньори. Не може да се позволява на карта да се поставя националната сигурност на България в преследване на краткотрайни имиджови предимства.", добави Пенкова.

Тя попита възможни ли са промени в плана за пускане в експлоатация на на ядрена енергийна мощност без съгласие, разрешение и лиценз от производителя "Росатом"; в интерес на българската държава ли е да се продава "набързо" енергийно оборудване от този мащаб, при това на цена по-ниска от пазарната, както и безопасно ли е предоставянето на подобно оборудване на страна във военен конфликт. Според евродепутата отговорите на всички тези въпроси са отрицателни.

Според Пенкова АЕЦ "Белене" може да бъде довършена с помощта на Франция.

"Решение може да се вземе само и единствено след подробно проучване и предложение за изпълнение на проекта. В момента рискуваме да загубим сериозно конкурентно предимство на един вече напреднал проект. Това се случва в ситуацията на сериозна енергийна криза в Европа", коментира още тя.

По думите на Цветелина Пенкова, България бавно, но сигурно загърбва миналото си на енергиен център на Балканите. "Този проект на решение показва неглижиране на нуждите на страната от големи базови мощности. Това не е изолиран процес, а продължение на неясната позиция на държавата ни по важни енергийни проекти", каза тя.

Според нея е необходим дългосрочен хоризонт, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата икономика през следващите 50-70 години.