"Републиканци за България" на Цветан Цветанов и партия КОД на Петър Москов се регистрираха в ЦИК като коалиция за изборите на 14 ноември. Бившият зам.-председател на ГЕРБ и някогашният член на ДСБ и здравен министър от Реформаторския блок ще се явят на вота с новите си формации под името "Национално Обединение на Десницата" (НОД). Коалицията ще издигне и своя кандидат-президентска двойка, чиито имена ще бъдат обявени в следващите дни.

"Това, което видяхме в 45-ия и 46-ия парламент, бе среда на отрицание, на противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни. Това, което искаме да направим е да запазим истинската реална координатна система - ляво, дясно и център. Размиването на тази система означава, че някой има други задкулисни интереси или концентриране на власт в една личност или в една институция. Искаме да възстановим парламентаризма. Това може да стане, когато има диалог или прагматизъм. Вярвам, че заедно можем да постигнем това, което може да ни даде възможност да имаме парламентарна представителност и да се борим за тази нормалност, за която много говорят, но видяхме, че в 45-ия и 46-ия парламент не беше възможна", заяви Цветанов пред журналисти.

"Както Петър като представител на бивша формация, която е била дясна, аз също съм бил един от създателите и хората, които са работили за това дясно, което получи над 1,6 млн. гласа подкрепа 2009 г. Сега искаме да говорим за реална десница, за реални политики и за това, което каза Петър - лустрационния закон за тези избори за нас ще бъде ключов, защото знаем, че тази страница трябва да бъде прочетена и затворена", каза Цветанов.

Той подчерта, че кандидатът за президент на десницата има много качествени и подготвени хора, които да допринесат за сериозно обединение на демократично мислещите граждани.

Снимка: Булфото

"При нас е чисто и ясно - ние сме десницата. Убедени сме в принципите на дясното и че това липсваше на българския парламент в предишните му издания. Няма шикалкавене, няма разказ за различни координатни системи, които са измислени днес, за да обслужват разни политици или политическите сили, ние сме българската десница и търсим доверието на българските граждани около ясни политики - възраждане, възстановяване връщане към корените на българската десница, която беше унищожена от Прехода, от който всички не сме доволни", каза на свой ред Москов.

"Целите за парламентарните избори са яснотата, че в следващия парламент трябва да има принципна и обоснована десница. Начинът, по който ние сме формирали нашето партньорство е върху принципи. Не е заради мен или г-н Цветанов, или заради г-жа Грозданова или някой друг, когото познавате от партиите", добави той по адрес на бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, която се отцепи в "Републиканци за България" заедно с Цветанов.

"Силно ни обединява и, че извън нуждата от промяна в самата съдебна система, истинската, реална справедливост в битката срещу олигархията, всичко, което хората наричат мафия по улицата е свързано с българско законодателство тип "Магнитски", което за нас е лустрационното законодателство, на което ние безкрайно много държим", допълни Москов.