Централната избирателна комисия е прекратила поръчката за допълнителни машини за комбинирания вот на 14 ноември. Двете подадени оферти за доставка на 1600 машини и над 26 хиляди флаш-памети са надвишили максималната цена, заложена в обществената поръчка за 9 500 000 лева без ДДС.

Държавната фирма "Информационно обслужване" и частната "Сиела Норма" са предложили изпълнение за близо 10 милиона, като са отказали намаление в цената.

Вероятно ЦИК ще обяви нова обществена поръчка.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира ситуацията на заседание вчера:

"С писмо да уведомим министъра на финансите за причините, поради които тя е прекратена, и да искаме становище относно параметрите, в които може да се разполага ЦИК при евентуална следваща обществена поръчка за доставка на машините, така че да бъде спазена и бюджетната дисциплина, и Законът за обществените поръчки. Вече са предвидени определени финансови ресурси за изборите, с които ние сме длъжни да се съобразяваме".

ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства, успокои днес пред медиите говорителят на комисията Цветозар Томов.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпрос.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятният изход от тази ситуация, Томов каза, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение.

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства", каза Цветозар Томов.