Хартиените бюлетини и демоверсията на електронната бюлетина за гласуване, инсталирана върху машините за разяснителната кампания за вота на 2 октомври, бяха показани днес по време на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В бюлетините за чужбина няма преференциален вот, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БТА.

В бюлетините за страната и чужбина няма да фигурира номер 21, тъй като партията не е регистрирала кандидат-депутатски листи. В бюлетините за 12 МИР-Монтана и 21 МИР Сливен ще отсъства и партията, с номер 4, тъй като в тези райони не са регистрирани листи. Партия с номер 23 няма да фигурира в бюлетината на 1 МИР Благоевград, обясни Матева.

В бюлетините за 25 МИР София и 3 МИР Варна ще фигурира и номер 30 - за издигнати независими кандидати, добави тя.

Матева отбеляза, че идентични ще бъдат и електронните бюлетини, въведени в машините за гласуване. Договорът със "Сиела Норма" все още не е подписан, тъй като се очакват още няколко документа, заяви още Матева.

Вече се работи по инсталиране на демоверсията на софтуера върху машините, преназначени за разяснителна кампания и на 10 септември ще бъдат доставени всички машини в областните управи, като след това ще бъдат разположени по населените места, където ще има машинно гласуване, за да може всеки желаещ да гласува пробно, разясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ до момента регистрираните кандидати са 5334, като 1297 са регистрирани в две кандидатски листи, а общо кандидатурите в тези избори са 6631.

Снимка: БТА

"6631 са кандидатурите в тези избори. Имаше 9 кандидати, регистрирани в 3 района и заличихме регистрацията в последния район. Заличени са регистрациите на 7 кандидати с двойно гражданство", отбеляза Матева.

Тя припомни, че на 17 септември изтича крайният срок за подаване на заявленията за гласуване по настоящ адрес, като те се подават до общинските администрации, може електронно през интернет страницата на ГД "ГРАО". Тогава изтича и срокът за подаване на заявления за хората с уреждания, които няма да гласуват в изборни помещения, а в подвижна секция. Когато бъде образувана такава, до 26 септември и други граждани могат да заявят желание да гласуват в подвижната секция.

Матева призова гражданите, чиито имена присъстват в подписките на дадени партии, без да са се подписвали, да подават своите жалби към Комисията за защита на личните данни.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че общо са подадени 50 900 заявления за гласуване извън страната - 23 от тях през дипломатическите и консулските ни представителства.

Снимка: БТА

"На 6 срещу 7 септември приключи срокът за подаване на такива заявления. Много е вероятно комисията още днес да вземе решение относно разкриването на избирателни секции извън страната", обясни Томов.