Населението в големите градове днес на балотажа до 16.00 часа е било по-активно, отколкото това в малките градове и селата, което не е типично за българските избори. Това обобщение на избирателната активност направи говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг.

Избирателната активност към 16.00 часа общо на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната според постъпилите данни от РИК в ЦИК е 24,12 на сто, около 1 млн. 600 хил.души, което е малко по-ниско от тази на първия тур /25,72 на сто/, припомни Цветозар Томов. По думите му, ако се запази същата динамика на гласуването, както миналата седмица, би трябвало да очакваме, че на този балотаж ще гласуват повече от 2 млн.500 хил. избиратели, но активността се очаква да бъде малко по-ниска отколкото на предния тур. Според Томов това е по-добре от най-песимистичната прогноза за този втори тур на президентските избори и като цяло, предвид натрупаната политическа умора у хората, може да се приеме за задоволителна активност.

Като интересен факт говорителят изтъкна високата избирателна активност в столицата и по-конкретно в 23-ти Избирателен район в София, който е и най-големият в страната. Той е единственият, в който активността прехвърля 30 процента /30,03 на сто/, с 24 835 души гласували в него. Другият полюс е 9-и РИК Кърджали, където са гласували 12,97 на сто, или 33 972 души. Съотношението е над 2:1, което също е нетипично за български избори, коментира Томов.

Приключили са вече изборите в Източна Азия. Пристигнали са първите протоколи в цялата източноазиатска зона /Китай, Корея, Япония/, както и от Австралия и Нова Зеландия, информира Цветозар Томов. Като цяло в този район на света нямаме много секции, те са около 20 и във всички СИК, от които протоколите са пристигнали, няма сигнали за нарушения. Активността като цяло обаче в чужбина е значително по-слаба, посочи той.

Според Цветозар Томов и при най-оптимистичната хипотеза, най-вероятно избирателната активност на балотажа и за страната, и за чужбина ще остане под 40 на сто.

Росица Матева каза още, че като цяло изборите протичат в спокойна обстановка. Към 18.00 часа са получени 5 жалби и 18 сигнала. Най-много, над 25 сигнала са били свързани с агитация от страна на Бойко Борисов в изборния ден, но ЦИК е постановила хипотеза на отхвърляне, защото не е постигнато необходимото мнозинство от две/трети от членовете на ЦИК, за да бъде установено нарушение, обясни тя. "За" - да се установи такова нарушение, са гласували 9 от членовете на ЦИК, а "против" - петима, уточни Цветозар Томов.

От ЦИК напомниха още, че няма промяна в методическите указания от изборите на 14 ноември и на балотажа ще се преброяват контролните разписки от машините. "Имаме три резултата, които трябва да бъдат преброени - за двете кандидатпрезидентски двойки "не подкрепям никого", така че СИК не би трябвало да се затруднят, посочи Росица Матева.

От ЦИК припомниха още, че официалните резултати от президентските избори по закон трябва да бъдат обявени четири дни или 96 часа след приключване на изборния ден. Има обаче реална практическа възможност ЦИК да се справи значително по-бързо от този срок, отбеляза Цветозар Томов.