Минути след 9 часа Централната избирателна комисия ще обяви официално за приключен изборния ден на балотажа за избор на следващите президент и вицепрезидент. Законът дава възможност между 20 и 21 часа да има гласуващи, там където към 20 часа е имало още избиратели пред секционните комисии.

Спокоен изборен ден във страната и зад граница отчетоха от ЦИК. Окончателните резултати се обявяват до три дни след края на изборния ден.

Законът е категоричен, че гласуването след 21 часа не може да продължи, а и тази вечер, както и предходната неделя, всички избирателни комисии с машинен вот в страната и чужбина отново броят контролни разписки и отчитат вота от тях в отделни протоколи.

На базата на избирателната активност към 16 часа, която е 24,12%, заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов прогнозира, че по-скоро активността до края на деня ще е под 40%.

Томов припомни, че за час практически не могат да гласуват повече от 5% от хората в списъците. 

Към 16 часа днес гласувалите бяха 1 559 000. Най-активен отново бе 23-ти МИР в София-град - малко над 30%.

Най-ниска активност - отново в Кърджали - 12,97 на сто.

"Дори да си представим свръхоптимистичната хипотеза, че последните четири часа и евентуален пети (час - б.р.) хората гласуват крайно активно, все пак избирателната активност ще остане под 50 на сто, а най-вероятно ще бъде под 40 на сто", каза по-рано Томов.

Вече е приключило гласуването в цялата източноазиатска зона - Китай, Корея, Япония плюс Австралия и Нова Зеландия. Около 20 протокола са пристигнали в ЦИК са обработени и от тях се потвърждава, че на вота зад граница избирателната активност е по-ниска от предходната неделя.

В протоколите от чужбина не са отбелязани затруднения на работата на секционните комисии.

До 18 часа постъпилите жалби в ЦИК са пет, а сигналите - 77, но от тях 25 са за направената агитация на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след гласуването му. ЦИК е разгледала проект на решение за установяване на нарушение, но няма утвърдително решение, обясни Росица Матева от ЦИК, цитирана от БНР.

"Беше внесен проект да се установи нарушение, но не беше постигнато необходимото мнозинство от ЦИК. Нашите решения се вземат с две трети мнозинство - нямаше такова и решението е взето хипотеза на отхвърляне на проект", допълни тя.

Девет членове на ЦИК са гласували за установяване на нарушение на партийния лидер. Седем са установените нарушения на собственици на интернет сайтове за оповестяване на социологически данни от гласуването. 33 са машините, които са отказали да работят общо за вчера и днес.

След като гласува днес Борисов заяви: "Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил, но още по-голям резил е Радев да остане президент.

Само за седмица успя да ни скара с нашите съседи, вече България от най-обичана държава на Балканите, всичко, каквото ставаше добро, ставаше в София, оттук се водеше външната политика на ЕС, сега се мразим със Скопие, с Албания, ненавиждаме се с Турция, реална заплаха от етнически конфликт, от нелегални мигранти, а резилът, за да говориш за право и върховенство на закона, да откриваш инициатива "Три морета", да ходиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е руски, просто съм потресен", заяви Борисов.

Матева отчете успешно машинно гласуване и малък брой дефектирали устройства: "Общо 35. На 14 ноември преустановиха работа общо 60 устройства".

В ЦИК очакват още рано сутринта утре да започнат да пристигат първите районни избирателни комисии, които да предават протоколите от вота за повторна обработка.