Централна избирателна комисия (ЦИК) взе решение да регистрира политическите партии "Българска социалдемокрация - Евролевица", МИР, "Правото", "Има такъв народ" и "Пряка демокрация" за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

Над 50 подписа, които са на починали хора, е открила главна дирекция ГРАО сред подписките на партиите и коалициите за регистрацията им за изборите на 2 октомври, се разбра на днешното заседание. 

По закон партиите и коалициите трябва да внесат в ЦИК 2500 подписа на граждани, които подкрепят регистрацията им, заедно с всички останали документи. Много от подписите обаче са се оказали на починали хора.

По време на заседанието на ЦИК заместник-председателят на комисията Цветозар Томов каза, че ще гласува против регистрацията на всички партии и коалиции, в чиито подписки има подписи на повече от 50 починали лица. Той гласува против регистрацията на "Българска социалдемокрация - Евролевица", "Правото" и "Пряка демокрация".

Наличието на толкова подписи на починали лица в една подписка не може да се дължи на случайни фактори, каза Томов относно подписката на "Пряка демокрация" и уточни, че техният брой е 86.

Когато има 2500 подписа, които съответстват на положилите ги лица, е налице изискването на Изборния кодекс, посочи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.