Тринайсет нови заместник-министри са назначени със заповед на министър-председателя Стефан Янев в седем министерства, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Александър Златанов, Тома Томов и Димитър Петров са новите заместник-министри на здравеопазването.

От началото на годината до момента Златанов заема поста директор на РЗИ-Перник, а преди това - в периода 2013 г.-началото на 2021 г., е директор на РЗИ - София-област. Дълги години е бил и заместник-директор на ЦСМП - София- област. Висшето си образование получава в Медицинския университет в София.

Преди назначаването си за заместник-министър на здравеопазването, от март т.г. Тома Томов е началник на COVID отделението в Александровската болница. Преди това е бил вр.и.д. главен секретар в администрацията на Александровската болница. Висшето си образование получава в Медицинския университет в София.

Димитър Петров е бил директор на Националната здравноосигурителна каса в периода 2003 г. - 2004 г., както и подуправител на НЗОК през 2015 г. и 2017 г. В периода 2006 г.-2013 г. е съветник и експерт в Българския лекарски съюз. От 1997 до 2001 г. е народен представител в 38-ото Народно събрание.

Весела Кондакова, Борислава Танева и Пламен Славов са назначени за заместник-министри на културата.

Весела Кондакова е изпълнителен директор на Българската музикална асоциация от 2018 г., а в периода 2010 г.-2017 г. последователно ръководи звеното "Културно-контактна точка по програмата "Култура" на ЕК" и Бюро "Творческа Европа", офис-Култура, към Министерството на културата. Кондакова е външен експерт в общински програми за култура.

Борислава Танева преподава от 1990 г. в Националната музикална академия, където е професор по пиано в клавирната катедра, а от 2016 г. е заместник-ректор по художественотворческата и международната дейност. Завършва Националната музикална академия, като е специализирала в Милано. Танева концертира активно в Европа, Бразилия и Израел, член е на Управителния съвет на Националния фонд "Култура", основател е и заместник-председател на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC, базирана в Женева.

Пламен Славов е доцент по история и по национална сигурност в Пловдивския университет. В периода 2015-2021 г. е общински съветник в Общинския съвет Карлово, а преди това е народен представител в 42-то, 40-то и 38-ото Народно събрание.

За заместник-министри на правосъдието са назначени Мария Павлова и Иван Демерджиев.

Мария Павлова е следовател в Националната следствена служба, чийто говорител е в периода 2018-2019 г., а от 2019 до 2020 г. е ръководител на звеното "Аналитично" в НСлС. Била е служебен министър на правосъдието през 2017 г. Завършва право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Иван Демерджиев е председател на Адвокатската колегия в Пловдив от 2019 г., а преди това е секретар на Адвокатския съвет към Адвокатската колегия. Демерджиев завършва право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

За заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Крум Неделков, който от януари 2020 г. е заместник-декан по учебно-методичната дейност на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет в Стара Загора. Неделков има дългосрочна специализация в САЩ, притежава също научна степен доктор, както и има придобита степен магистър по специалността ветеринарна медицина от Тракийския университет в Стара Загора.

Зарица Динкова е назначена за заместник-министър на външните работи. Има дългогодишен опит в работата с различни европейски институции, включително като политически съветник в Европейския парламент. Била е и старши експерт в Министерството на земеделието и храните, дирекция "Европейска координация и международни отношения". Висшето си образование получава в УНСС, специалност "Международни отношения", а от Университета "Комплутенсе" в Мадрид е магистър по международни икономически отношения. Притежава диплома и от Испанската дипломатическа школа в Мадрид.

Със заповед на министър-председателя са назначени също за заместник-министри на отбраната Пламен Йорданов и Александър Петков, а Росен Барчовски - за заместник-министър на младежта и спорта, информират от МС.