За трети път се събраха на среща в парламента преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Първия кръг преговори те проведоха преди празниците, последва втора среща в понеделник, след която заявиха, че не обсъждат нито правителство, нито кандидатура на председател на Народното събрание, а само общи приоритети - Шенген, еврозоната и съдебната реформа.

Представители на преговорните екипи на двете формации разговарят без присъствието на медии, за разлика от преговорите за подкрепа на мандати в предишното 48-о Народно събрание, когато всички срещи се провеждаха пред телевизионните камери. 

В преговорите участват юристите от двете формации. На този етап са се договорили председателят на НС и на правната комисия да бъдат от различни парламентарни групи.

"Опитваме се да направим така, че да има работещо Народно събрание. Знаете, че това зависи от мандатоносителя все пак. Разговаряме за Шенген, еврозоната, правосъдната реформа, КПКОНПИ. Разговорите продължават, виждате, не става за един ден", заяви Лена Бориславова от ПП в кулоарите на парламента, цитирана от Нова телевизия.

"Нищо не се е променило от вчера", лаконичен беше Росен Желязков. 

"Искам да разберете, че има връзка между законодателната програма и идеята за ротацията на парламента. Там също това, което сме обсъдили, е председателят на парламента и председателят на правната комисия да бъдат от различните политически формации. Така ще има съгласуване на това, което става в комисията, с това което решава парламента. Така че ротацията отново идея да се работи на максимални обороти, без да има някъде забавяне", коментира по-обстойно Николай Денков от ПП-ДБ, цитиран от БНР.

Десислава Атанасова пък призова медиите към още малко търпение.

"Знам за обществения интерес към този процес, но ни трябва още малко време към момента, за да уточним важни детайли и вероятно ако в днешния ден стигне до съгласие, то със сигурност медиите чрез вас и обществото ще бъдат уведомени за резултата", коментира Атанасова.

По-рано депутатка от ПП-ДБ призна, че няма да приеме евентуална коалиция между първите и вторите по резултат на вота.

"Аз лично не бих преглътнала правителство с ГЕРБ, мисля, че и много от моите колеги не биха. Такова е настроението в бургаската организация, откъдето аз идвам", заяви по БНР Даниела Божинова, която е избрана за депутат от коалиция ПП-ДБ в Бургас.

Снимка: БТА

Докато партиите отричат да договарят приемлива фигура за председател на парламента, то конституционният процес за връчване на мандат за управление е блокиран. Президентът не може да започне консултациите с политическите сили и да даде на победителите от ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство, докато 49-ото НС няма председател.

Снимка: БТА

В момента все още сме на фаза първо заседание на 49-ия парламент, тъй като временно председателстващият Вежди Рашидов не е ударил звънеца. Това ще рече, че първото, тържествено заседание на НС още не е приключило, а то завършва само когато има избран председател.

Снимка: БТА

Междувременно от "Възраждане" съобщиха, че се отлага за сряда срещата им с ГЕРБ-СДС, която трябваше да се състои във вторник. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА